Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποια βότανα και φάρμακα είναι επικίνδυνα;

28/7/2016 11:29:38 πμ
Συστάσεις από τον καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ) στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικά με τις ουσίες, τα βότανα και τα φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς αναφέρει όσα μπορεί μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που ο άρρωστος παίρνει για διάφορες άλλες παθήσεις, να «αδυνατίζουν» την καρδιά και να προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια. Αν όμως ο άρρωστος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, τότε ασφαλώς την επιδεινώνουν, αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.


Χαρακτηριστικά το αλάτι, το πράσινο τσάι, το γκρέιπφρουτ που είναι ουσίες καθημερινής χρήσης, κατατάσσονται μεταξύ των ουσιών που επιδεινώνουν την καρδιακή ανεπάρκεια. Οσον αφορά πολλά κυτταροστατικά φάρμακα που παίρνουν οι καρκινοπαθείς, αυτά «αδυνατίζουν» το μυοκάρδιο ή προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια. Το ίδιο συμβαίνει με πολλά φάρμακα που λαμβάνουν ασθενείς με νευρολογικές ή ψυχικές παθήσεις.

Αλλά ακόμα και καρδιολογικά φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οι β-αναστολείς, τα ινότροπα, η διγοξίνη καθώς και φάρμακα κατά των αρρυθμιών, μπορεί σε υψηλές δόσεις να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να επιδεινώσουν την καρδιακή λειτουργία.


Πέραν όμως αυτών, διάφορες άλλες ουσίες που περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής, σε φυτικά βότανα ή ακόμα και σε ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία. ΓιΆ αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο να αναγράφεται τι ακριβώς περιέχει το κάθε σκεύασμα για να μπορεί να εκτιμηθεί ή ωφελιμότητα ή η επικινδυνότητά του.

Μετά την ανάγνωση αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι επιφυλακτικός σχεδόν για κάθε φάρμακο που παίρνει.


Βέβαια, οι κατευθυντήριες οδηγίες απευθύνονται στους γιατρούς και όχι στους ασθενείς. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους αρρώστους είναι ότι πρέπει να γνωρίζουν πως για κάθε φάρμακο, βότανο ή ουσία που παίρνουν, πρέπει να συμβουλεύονται τον καλά ενημερωμένο γιατρό τους. Γιατί ακόμα και τα φάρμακα που θεωρούνται αθώα και καθημερινής χρήσης και τα οποία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από ένα περίπτερο όπως είναι τα παυσίπονα ή τα αντιφλεγμονώδη, είναι δυνατόν σε χρόνια χορήγηση να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της καρδιάς του.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics