Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Και νέα μεγάλη απάτη με πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου

30/10/2017 3:42:03 μμ
Αφορούν κυρίως σεξουαλικά υποβοηθήματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για προώθηση και πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, (4.807) δισκία διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, (749) σκευάσματα υπό τη μορφή «gel», (50) αναβολικά δισκία, ένα περίστροφο, (50) φυσίγγια, (43.750) ευρώ και (30.000) δολάρια Η.Π.Α.


Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για νοθεία τροφίμων, παραβάσεις των νόμων για τα όπλα, για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, για τα προσωπικά δεδομένα και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.


Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων, λογαριασμών - προφίλ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αγγελιών σε ιστοτόπους αγοραπωλησιών, οι οποίες διαφήμιζαν, προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι μέσω αυτών των σελίδων και αγγελιών διαφημίζονταν και διατίθεντο προς πώληση, πλήθος φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, με διάφορες επωνυμίες και ενδείξεις, αγνώστου προέλευσης και εργοστασίου παρασκευής, που αφορούσαν κυρίως σε σεξουαλικά υποβοηθήματα.


Σημειώνεται ότι, για τα παραπάνω προϊόντα και σκευάσματα δεν είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., ως εκ τούτου η εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά ήταν παράνομη, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Την έρευνα συνέδραμε επικουρικά εμπειρογνώμονας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).


Από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα ψηφιακά μέσα του 38χρονου, ταυτοποιήθηκε τόσο ως κάτοχος - διαχειριστής της ιστοσελίδας (τύπου ηλεκτρονικού καταστήματος), όσο και ως διαχειριστής της σελίδας (page) σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα προέκυψε πως διαχειριζόταν τουλάχιστον (10) ακόμη λογαριασμούς και σελίδες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους χρησιμοποιούσε για προώθηση και πώληση των επίμαχων προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 38χρονος προκειμένου να καταστήσει δυσχερή τον εντοπισμό του, κατά την κατοχύρωση του ονόματος χώρου (domain name) της ιστοσελίδας, χρησιμοποίησε στοιχεία ανύπαρκτου προσώπου, ενώ για τις συναλλαγές του με τις εταιρίες ταχυμεταφορών, για την αποστολή των φαρμάκων-σκευασμάτων μέσω αντικαταβολής, χρησιμοποιούσε στοιχεία ταυτότητας τρίτου ατόμου, από το οποίο είχε υποκλέψει αντίγραφο της ταυτότητάς του.


Με αφορμή το περιστατικό, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι ο μοναδικός ασφαλής χώρος διάθεσης όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από το University of British Columbia του Καναδά
Αφορούσαν αναβολικά, φάρμακα, τεστ και ιατρικές μάσκες






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση