«Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου δεν αλλάζουν. Είναι γνωστές και έχουν αποτυπωθεί. Αυτά τώρα που συζητάμε είναι οι λεπτομέρειες. Καμιά φορά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι ο τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνος επί της αρχής με το νομοσχέδιο για το «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας», που τελικά θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Όπως είπε μετά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρη Κρεμαστινό, «πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις που έγιναν ήταν ορθές και υιοθετούνται μέσα στο νομοσχέδιο. Σε κάποια άλλα σημεία μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αναμορφώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σε κάθε άρθρο είχαμε τη δική μας άποψη, υπό την έννοια τού να συμπληρωθεί καλύτερα το νομοσχέδιο. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν».
O υπουργός Υγείας ρωτήθηκε στη συνέχεια από δημοσιογράφο για τη στάση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που βγήκαν μαινόμενοι μετά τη μεσημεριανή τους συνάντηση, κάνοντας λόγο για ολική ρήξη με το υπουργείο και ζήτησαν την αποπομπή του.
«Εμένα εδώ με διόρισε ο κ. πρωθυπουργός. 'Αρα, φαντάζομαι το αν θα μείνω ή αν θα φύγω είναι απόφαση του κ. πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι η μεταρρύθμιση έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού και αποτελεί κυβερνητική απόφαση, και όχι απόφαση προσωπική μου.
Καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σ' αυτή τη μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες. Αν έκαναν την απεργία πιστεύοντας ότι θα κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει επί της μεταρρυθμίσεως, έκαναν μεγάλο λάθος», απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Κρεμαστινός συμπλήρωσε:
«Θα ήθελα να πω ότι η θέση η δική μας και η δική μου προσωπικά, είναι ότι οι υπηρετούντες γιατροί θα πρέπει να είναι μέσα στο σύστημα υγείας, είτε έτσι είτε αλλιώς. Δηλαδή, η πρόταση είναι για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Εν συνεχεία θα δούμε αν θα υπάρξουν κενά, διότι άμα θέλουν όλοι να ενταχθούν στην πλήρη και αποκλειστική, δεν θα υπάρξει κενό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ