Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Κ. Λουράντος: «Προς υπογραφή η (μη) συνταγογράφηση με δραστική!»

19/11/2012
Ενημέρωση από τον πρόεδρο του Φ.Σ.Α., Κωνσταντίνο Λουράντο, για την εφαρμοστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ενημέρωση από τον πρόεδρο του Φ.Σ.Α., Κωνσταντίνο Λουράντο, για την εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση:


"Σας ενημερώνω για την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που αφορά τη συνταγογράφηση και που θα την υπογράψει, ποιός άλλος, ο κος Σαλμάς. Τα... συμφέροντα και πάλι στο προσκήνιο! Κατά τα άλλα εφαρμόζονται μέτρα για την περιστολή της συνταγογράφησης. Προφανώς μόνο εις βάρος των φαρμακοποιών!

Ετοιμαστείτε να γεμίσετε γενόσημα για να ανταποκριθείτε στις επιλογές των εταιριών των ιατρών!!! Ετοιμαστείτε επίσης και για άλλα μέτρα που έρχονται αφού η συνταγογράφηση θα εξακολουθήσει στους ίδιους ρυθμούς!

 

Προσέξτε την αθλιότητα με τις εξαιρέσεις στα άρθρα 4, 5 και 6. Τι μένει για συνταγογράφηση με δραστική ουσία; Μας δουλεύουν σίγουρα... Και όχι μόνο εμάς!!! Σας παραθέτω συνοπτικά το σχέδιο της εγκυκλίου.

Στο άρθρο 1 αναφέρεται η υποχρέωση των ιατρών να... «συνταγογραφούν ΚΑΘΟΛΙΚΑ με βάση τη διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας».

Στο άρθρο 2 αναφέρεται η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό και η υποχρέωσή του να ενημερώνει τον πελάτη-ασφαλισμένο για το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο στην ελληνική αγορά καθώς και για τη διαφορά που θα πληρώσει αν προτιμήσει κάποιο άλλο. Ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, με άλλο φάρμακο διαφορετικής δραστικής ουσίας.

Στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία ισχύει για όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, εξαιρουμένων πολύ συγκεκριμένων περιπτώσεων φαρμάκων ή ασθενειών! Οι περιπτώσεις αυτές προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας καθώς και την ορθή διαχείριση των ασθενών. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και απαγορεύεται η υποκατάσταση του φαρμάκου.

Στο άρθρο 4 αρχίζουν οι εξαιρέσεις! Εξαιρούνται μεταξύ άλλων... ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδυασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα και ανταλλάξιμα. Εξαιρούνται επίσης φάρμακα... «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως: acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λπ. Εξαιρούνται επίσης τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα (χημειοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, τη σχιζοφρένεια, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Στο άρθρο 5 συνεχίζονται οι εξαιρέσεις!!! Εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών! Επίσης οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι!!! Στο ίδιο άρθρο υπάρχει και η πρωτοτυπία της «πρώτης φοράς». Η πρώτη δηλαδή συνταγή για ασθενείς με χρόνια πάθηση θα γίνεται πάντα με τη δραστική ουσία και θα επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Στην συνέχεια, αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η επιλογή αυτή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς! Δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση!!! (Ερώτηση: Ποιός θα ελέγχει την πρώτη φορά και τι θα γίνει σε περίπτωση έλλειψης;;; Θα υπάρχει φωτοτυπία της πρώτης συνταγής; Και αν κάποια στιγμή γίνει απορρύθμιση; Φτού και απ' την αρχή;)

Στο άρθρο 6 αποκαλύπτεται η υποκρισία και η αλαζονεία των συνταξάντων το προς υπογραφή κείμενο: Ο ιατρός δύναται να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία των φαρμάκων, εκτός των αναφερομένων εξαιρέσεων, κατ' εξαίρεση πάλι... μόνο το 15% από ότι έμεινε για συνταγογράφηση με δραστική ουσία! Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ θα επαγρυπνά και όταν ξεπεραστούν τα επίπεδα του 15% θα τον ενημερώνει και θα... επιβάλει τις ανάλογες... κυρώσεις!

Το έχω ξαναπεί. Το ισχυρότερο λόμπυ στη Βουλή αλλά και έξω από αυτήν καλά κρατεί. Η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία θα συνεχιστεί γιατί έτσι βολεύονται τα συμφέροντα! Έτσι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πέσει πάλι στις πλάτες των φαρμακοποιών και το ποσοστό κέρδους θα τεθεί πάλι σε... συζήτηση.

Αναφέρομαι προφανώς στο γεγονός ότι αν πάρουμε την περίφημη δόση των 44 εκ. το τίμημά της δόσης αυτής θα είναι πολύ βαρύ, αφού όπως φαίνεται δεν πρόκειται να αποφύγουμε την εποπτεία αλλά κυρίως τις «αυτόματες διορθώσεις», δηλαδή τα νέα μέτρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι!

Αν χάσουμε την επιστημονική μας οντότητα, χάνουμε την ύπαρξή μας, την αξιοπρέπειά μας, το φαρμακείο μας. Απλός διαχειριστής συνταγών μπορεί να γίνει ο καθένας. Επιστήμονας φαρμακοποιός ΟΧΙ!!!

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση