Για υπηρεσίες φαρμακείου «με τη βούλα του κράτους, κοστολογημένες και αδιαμφισβήτητες» κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κ. Λουράντος, καταθέτοντας την άποψή του στη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη διενέργεια των rapid tests και την αποζημίωσή της.
Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στα φαρμακεία, λόγω ανεπάρκειας του ΕΣΥ να προσφέρει τα αυτονόητα στους πολίτες, σε συνδυασμό με την αδυναμία των διαγνωστικών κέντρων να ανταποκριθούν στη ζήτηση των rapid tests και επέτρεψε σε όσα φαρμακεία έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ή υποδομές να εισπράξουν ένα χρηματικό ποσό, θέτοντας όχι συγκεκριμένο κοστολόγιο, αλλά πλαφόν προς τα πάνω.
Σύμφωνα όμως με τον Κ. Λουράντο, οι υπηρεσίες δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το φαρμακείο «αν προκύπτουν αιφνιδίως από μια πρόσκαιρη ανάγκη κρατικής ανεπάρκειας, η οποία γίνεται φιλοτιμία και η οποία επίσης θα ξεχαστεί αμέσως μόλις τα φώτα της ράμπας σβήσουν».
Το αποτέλεσμα θα ήταν πραγματικά ουσιαστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, αν θα αφορούσε υπηρεσίες διαχρονικές, που γίνονται στο φαρμακείο, τις αποδέχεται ο πολίτης και ικανοποιούν ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως είναι η μέτρηση πίεσης, οι εμβολιασμοί, οι ενεσοθεραπείες, οι συμβουλές και η διενέργεια διαχρονικών και όχι ευκαιριακών φαρμακευτικών πράξεων. Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που προκύπτει μετά από σχεδιασμό και προσφέρεται για ασφαλείς επιχειρηματικές κινήσεις.
«Το πρόσκαιρο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και ζητωκραυγές. Ίσως θα προσφερόταν για "καλό προηγούμενο"». αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΣΑ.