Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Johnson & Johnson: Αποχώρησε το τμήμα Διαβήτη από την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

15/10/2019 4:07:37 μμ
Φόβοι ότι ο κουρεμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα αφήσει τους διαβητικούς ακάλυπτους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά είναι σίγουρο ότι κινδυνεύουν να μείνουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη εξαιτίας του προϋπολογισμού που ενέκρινε και ψήφισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019, αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα μέλη της Ομοσπονδίας των Διαβητικών.

«Με τη ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, η κατάσταση επιδεινώνεται και όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται, για ακόμη μία φορά, στις πραγματικές ανάγκες των πασχόντων από Διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας. Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά», όπως αποκάλυψαν τα μέλη της Ομοσπονδίας.

«Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αντιλαμβανόμενη τον πραγματικό κίνδυνο που δημιουργεί η συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή την αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%)! Απόφαση που δείχνει πως πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη είναι εκείνοι που, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο, θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ να παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως ήδη γίνεται δύο χρόνια τώρα. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κος Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο».

Οι ασθενείς με Διαβήτη εκτιμούν ότι ίδιοι τελικά θα αποτελέσουν τα θύματα αυτής της πολιτικής υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, οι ασθενείς σε όλη την Ελλάδα ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293. «Αναμένουμε από το υπουργείο Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και το κόμμα του οποίου ηγείται, που αποτυπώνεται στην έκφραση "πρώτα ο άνθρωπος"».   
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Ενημέρωση και για τη σύνδεση των φαρμακείων με το Εθνικό Αποθετήριο Φαρμάκων (HMVS)






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια