Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ιταλία: Ζητά τη βοήθεια της ΕΕ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού

11/3/2020 4:19:43 μμ
Αντιδράσεις στην απόφαση ορισμένων κρατών-μελών να σταματήσουν τις εξαγωγές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Janez Lenarcic, Στέλλα Κυριακίδη 
Η Ιταλία ζήτησε επίσημα τη βοήθεια άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλύψει τις ανάγκες της σε υγειονομικό υλικό και σε μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, με τον υπουργό Υγείας Roberto Speranza να προειδοποιεί ότι η μη συνεργασία εντός της Ένωσης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές αυτών των προϊόντων. Ωστόσο οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συλλέξει τέτοια υλικά δεν θα εξασφαλίσει την επάρκειά τους πριν από τον Απρίλιο, δημοσιεύει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν ανακοινώσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, ότι θα σταματήσουν τις εξαγωγές υλικών, όπως μάσκες και ειδικές στολές, προκειμένου να αποφύγουν ελλείψεις στις χώρες τους.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας που είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να αναθεωρήσει τους περιορισμούς των εξαγωγών σε μάσκες, γάντια και στολές, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει την καθολική απαγόρευση των πωλήσεων αυτών των προϊόντων σε κράτη εκτός της ΕΕ.

«Αυτά τα μέτρα υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Janez Lenarcic, επίτροπος της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, ενώ έρχονται ενάντια στο πνεύμα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών εντός της ΕΕ.
Στο ίδιο κλίμα, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ζήτησε «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών μελών για να αποφευχθούν οι ελλείψεις πανευρωπαϊκά. Οι ελλείψεις σε μάσκες βέβαια ήδη παρατηρούνται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και θέτουν σε κίνδυνο τους επαγγελματίες υγείας, ανέφεραν άλλοι αξιωματούχοι στη συνεδρίαση.

Αλλά και η υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας τις απαγορεύσεις των εξαγωγών «παράδοξες» και παρότρυνε να αρθούν, όπως και οι υπουργοί άλλων χωρών που δεν έχουν επιβάλει αντίστοιχα μέτρα.

Η πρόταση πάντως των υπουργών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας είναι να επανέλθει η παραγωγή ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη, διότι σήμερα εξαρτάται υπερβολικά από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ώστε να βρεθεί η λύση για το μέλλον. Η Γαλλία, για παράδειγμα, εισάγει περίπου το 40% των συστατικών φαρμάκων από την Κίνα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια
Αυξημένη η ζήτηση για τα τριπλά self-tests και τα αντιπυρετικά






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια