O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ να αποσύρουν άμεσα τη φραγή συνταγογράφησης με την εμπορική ονομασία, στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%, καθώς για το θέμα αποφάνθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Με επιστολή του προς τους προέδρους του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ κ.κ. Σ. Μπερσίμη και Α. Τάγαρη, ζητάει επίσης "να σταματήσουν μη νόμιμα να εγκαλούν, να καλούν σε απολογία και να επιβάλουν πρόστιμα στους ιατρούς που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους".
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται επίσης:
«Καλούμε για άλλη μία φορά την ΗΔΙΚΑ να εφαρμόσει το νόμο, σύμφωνα με το σκεπτικό και το αιτιολογικό του ΣτΕ. Η πρόταση της εξατομικευμένης φαρμακευτικής θεραπευτικής αγωγής αποτελεί ηθική, δεοντολογική και νομική υποχρέωση κάθε ιατρού. Τούτο επιβάλλει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (άρθρ. 2 και 3 του ν. 3418/2005), αλλά και είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία, όπως, με τον πλέον σαφή τρόπο, δέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ Ολομ. 3802/14- ιδίως σκέψη 18).
Καλούμε λοιπόν τη μεν ΗΔΙΚΑ να αποσύρει άμεσα τη φραγή συνταγογράφησης στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%, τα δε μέλη μας να τηρήσουν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την παραπάνω οδηγία, ανταποκρινόμενα έτσι στο υπέρτατο καθήκον τους να ενεργούν πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».
Στη συνέχεια, σε ενημέρωση των μελών του, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι αποτελεί, όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση κάθε γιατρού να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής και τις επιταγές της επιστημονικής του συνείδησης, να συνταγογραφεί μεν με τη δραστική ουσία, αλλά, παράλληλα, να υποδεικνύει στον ασθενή το καταλληλότερο κατά τη κρίση του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς ή γενόσημο φάρμακο, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της υπουργικής απόφασης.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες (Σεπτέμβριος 2017), ο ΕΟΠΥΥ είχε εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία υπενθύμιζε στους γιατρούς τους κανόνες συνταγογράφησης, λόγω των πολλών παρατυπιών που ανακάλυπτε η Επιτροπή Ελέγχου Συνταγογραφίας. Ανάμεσα σε αυτές τις παρατυπίες, επισημάνθηκε ότι η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας στα πεδία "σχόλια" ή "Οδηγία" δεν επιτρέπεται και ότι σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, οι γιατροί μπορούν να να χρησιμοποιούν την εμπορική ονομασία μόνο σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ή φαρμάκων, και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεπεράσουν το 15% των συνολικών συνταγών.