Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται με λογιστικά κριτήρια αλλά αμιγώς με επιστημονικά και ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β' 117) ο έλεγχος των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο έλεγχος έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν θα εμποδίζει την καταχώρηση της συνταγής.
Σε κάθε περίπτωση ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται με λογιστικά κριτήρια αλλά αμιγώς με επιστημονικά.
Αλλωστε για αυτόν ακριβώς το λόγο, το έτος 2012 ο ΙΣΑ προσέφυγε στο ΣΤΕ, ώστε να ακυρωθεί η αναγκαστική αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας και η απαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, έχοντας ως κύριο ισχυρισμό ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας.
Καταλήγοντας, τα μέλη του ΙΣΑ αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να συνεχιστεί η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των σκευασμάτων για την εγγύηση της υγείας των ασθενών, αλλά και θα ελέγχουν ότι οι ως άνω διατάξεις δεν θα οδηγήσουν στην αλόγιστη επιβολή ποινών κατά των μελών του Συλλόγου, αλλά θα έχουν αμιγώς προειδοποιητικό χαρακτήρα.