Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΙΟΒΕ: 7 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται τη χρήση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

31/1/2018 6:28:51 μμ
Η πλειονότητα ζητά την καθοδήγηση του φαρμακοποιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στη χρήση φαρμάκων, που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ, αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς.


Στη μελέτη γίνεται αναφορά στη διεθνή εμπειρία από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας (self-care), της χρήσης δηλαδή ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού και χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας. Αποτυπώνονται επίσης και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αυτοφροντίδα προωθείται συντονισμένα από την Πολιτεία, από φορείς και εταιρείες.


«Οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. μέσω φόρων, με την παράλληλη αποσυμφόρηση δομών υγείας είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Βασίλης Σερέτης.


Μάλιστα, η ενίσχυση της αυτοφροντίδας και μέσω της διεύρυνσης της λίστας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς προηγούμενες αντίστοιχες  μελέτες (π.χ. της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας) έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 160 εκατομμύρια ευρώ. «Όλα τα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αυτοφροντίδα, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη δημόσια υγεία είναι 6 ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Σερέτης. 


Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ και τον Γενικό Διευθυντή του, κ. Νίκο Βέττα, η ανάγκη ανάπτυξης της αυτοφροντίδας αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι κατά 74% θεωρούν ότι η χρήση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι πιο άμεση και αποτελεσματική διαδικασία από την επίσκεψη στο γιατρό, ενώ το 64% εκτιμά ότι είναι και πιο οικονομική από την ιατρική συνταγή ή την ιατρική επίσκεψη. Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στη μελέτη, βασικοί παράγοντες για την αγορά κάποιου ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελούν η ασφάλεια του φαρμάκου κατά 89%, η γρήγορη δράση και αποτελεσματικότητά του κατά 88%, αλλά και η συμβουλή του φαρμακοποιού κατά 76%.  

Ο φαρμακοποιός ως σημαντικός σύμβουλος υγείας

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάπτυξη της αυτοφροντίδας συνδέεται άμεσα με την ενδυνάμωση του ρόλου του φαρμακοποιού ως σημαντικού συμβούλου υγείας, καθώς και με τη συνεχή ενίσχυση της προσφοράς ασφαλών, αποτελεσματικών και καινοτόμων φαρμάκων. Με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού, οι ασθενείς είναι περισσότερο ενημερωμένοι για αυτά τα προϊόντα, αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ήπιων ασθενειών και επιλέγουν τα κατάλληλα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, το σύνολο των φαρμακοποιών (98%) πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο ως συμβούλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ οι 9 στους 10 φαρμακοποιούς αξιολογούν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ως ασφαλή φάρμακα.

Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του φαρμακοποιού επιβεβαιώνεται και από τους πολίτες που δηλώνουν κατά 73% ότι δεν θα αγόραζαν κάποιο ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. χωρίς τη συμβουλή του.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια