Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ινστιτούτο Παστέρ: Σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός

12/1/2015 10:58:42 πμ
Πού οφείλεται η ανεπάρκεια του φετινού εμβολίου απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τη σημασία της πρόληψης για την αναχαίτιση του φετινού κύματος γρίπης στην Ελλάδα αναδεικνύει το Ινστιτούτο Παστέρ, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης του αντιγριπικού εμβολιασμού παρά την πρόσφατη μετάλλαξη του ιού.

 


Οι ειδικοί εξηγούν πως το εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας, αν και δεν καλύπτει την πλέον πρόσφατη γενετική μεταλλαγή του ιού, παραμένει αποτελεσματικό έναντι άλλων τύπων του ιού που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ενώ πιθανώς να παρέχει μειωμένη προστασία και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους. Έτσι, ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους, όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από τον ιό αυτό.

 


Ο λόγος για τον οποίο δεν περιέχεται το σωστό στέλεχος στο φετινό εμβόλιο είναι ότι η απόφαση για τη σύνθεση των αντιγριπικών εμβολίων λαμβάνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Φεβρουάριο κάθε έτους και το Φεβρουάριο 2014 δεν είχαν εμφανισθεί ακόμη μεταλλαγμένα στελέχη Α(Η3Ν2) σε κανένα μέρος του κόσμου. Η σύνθεση του εμβολίου δεν μπορεί να αποφασισθεί μετά το Φεβρουάριο, διότι για την παραγωγή του εμβολίου απαιτούνται τουλάχιστον 6-8 μήνες.

 

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Παστέρ σημειώνει ότι καθώς είμαστε στην αρχή της εποχικής γρίπης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η πλήρης ανοσία απαιτεί την πάροδο 2 εβδομάδων.

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Παστέρ, η γρίπη ξεκίνησε στην Ελλάδα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2014 και σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τις περιόδους 2012-13 και 2013-14. Από την περασμένη εβδομάδα η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση. Η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται 5-7 εβδομάδες μετά την έναρξή της και επομένως φαίνεται ότι η γρίπη θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2015.

 

Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν ταυτόχρονα οι ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κυρίως ο υπότυπος Α(Η3Ν2), στον οποίο οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα, και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α(Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος.

 


Πληροφορίες από virus.com.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics