Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ιλινόις: Διευρύνονται τα δικαιώματα συνταγογράφησης στους φαρμακοποιούς

25/7/2022 3:05:39 πμ
Νομοθετήθηκε η χορήγηση προληπτικών θεραπειών κατά του HIV από τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην πολιτεία του Ιλινόις υπογράφτηκε νόμος που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να χορηγούν προληπτικές θεραπείες κατά του HIV. Η εφαρμογή του νόμου θα ξεκινήσει από το νέο έτος και ακολουθεί την τάση διαφόρων κυβερνήσεων των ΗΠΑ να διευρύνουν τις αρμοδιότητες των φαρμακοποιών στη συνταγογράφηση φαρμάκων. 

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διεξάγουν σχετικά τεστ, καθώς και να χορηγούν τα λεγόμενα PrEP ή PEP φάρμακα που ενδείκνυνται σε άτομα υψηλού κινδύνου μόλυνσης, πριν και μετά την έκθεση στον ιό HIV αντίστοιχα. 

Προκειμένου οι φαρμακοποιοί να παρέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, θα πρέπει να περάσουν από ένα σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να λάβουν μια «εντολή» από ιατρό ή από τη μονάδα υγείας της κομητείας. Η εντολή αυτή δίνεται στο φαρμακείο άπαξ και από εκεί και πέρα ο φαρμακοποιός θα είναι σε θέση αυτόνομα να κρίνει αν θα χορηγήσει ή όχι τη θεραπεία, βάσει πρωτοκόλλου. Στο νόμο προβλέπεται επίσης αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς που θα προσφέρουν την εν λόγω υπηρεσία. 

Σύμφωνα με το Pharmacy Times, στόχος του νέου μέτρου είναι να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μόλυνσης, αλλά και να σωθούν χιλιάδες ζωές, δεδομένου ότι το Ίδρυμα AIDS του Σικάγο εκτιμά ότι 1300 άνθρωποι στο Ιλινόις ετησίως μαθαίνουν ότι προσβλήθηκαν από τον ιό.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Αφορά τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών σκευασμάτων






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ