Χορήγηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο μέσω ιατρικής συνταγής, για την ουσιαστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, πρότεινε στις 26/8 ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), με αφορμή την ανακοίνωση για εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σταδιακά από τον ερχόμενο Οκτώβριο στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Η πρόεδρος του ΙΣΠ, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, τόνισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, κατ’ επανάληψη είχε εισηγηθεί τη μηχανοργάνωση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλιστικών ταμείων, στην οποία εντάσσεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που εξαγγέλθηκε προσφάτως.
Σε ανακοίνωση του ΙΣΠ σημειώθηκε όμως, πως η σπατάλη στη φαρμακευτική περίθαλψη -την οποία χρεώνεται ο ιατρικός κόσμος- δεν θα σταματήσει, εάν η Πολιτεία δεν εφαρμόσει και περιφρουρήσει τη νομοθεσία που ισχύει σε όλο τον κόσμο: «κανένα φάρμακο που απαιτεί ιατρική συνταγή, να μη χορηγείται αν αυτή δεν επισυνάπτεται». Και τονίστηκε πως «για να αποδοθεί η αποκλειστική ευθύνη της δαπάνης στους γιατρούς, θα πρέπει οι γιατροί να είναι οι μόνοι που χορηγούν φαρμακευτική θεραπεία».
Η διοίκηση του ΙΣΠ, σημειώνοντας πως «δυστυχώς δεν είναι μόνον έτσι», επεσήμανε πως στην Ελλάδα, σε υψηλότατο ποσοστό η θεραπεία γίνεται ως αυτοθεραπεία ή ως θεραπεία από γνωστό ή συγγενή και πολλές φορές πρώτα «δανείζονται» τα φάρμακα και εν συνεχεία πηγαίνουν στο γιατρό (…) του Ταμείου τους να τα συνταγογραφήσουν. Υπογραμμίζοντας πως υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να περισταλεί το κόστος, ο ΙΣΠ τόνισε πως ο γιατρός πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη, καθώς και τις αντίστοιχες κυρώσεις για οποιαδήποτε παρεκτροπή.
Πηγή: Ναυτεμπορική (27/8/2010)
Σημείωση Φ.Κ.: Απορίας άξιο είναι το πως συμβάλλουν τα φάρμακα που μπορεί να δίνονται (πωλούνται), χωρίς προσκόμιση συνταγής, στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης (των ταμείων), από τη στιγμή που για να χρεωθεί κάποιο φάρμακο στην κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει αυτό να αναγράφεται (όπως και αν έχει και σε κάθε περίπτωση…) σε συνταγή γιατρού!