«Ασθενείς δύο ταχυτήτων» δημιουργεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (Ι.Σ.Α.):
"Αθήνα, 1/10/2012
Ο Ι.Σ.Α. ενόψει της έναρξης εφαρμογής της διάταξης περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων από 1/10/2012, επιθυμεί να ενημερώσει τους γιατρούς – μέλη του τα κάτωθι:
Καταρχάς υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι ο Ι.Σ.Α. έχει προσφύγει στο ΣτΕ, καταθέτοντας Αίτηση Αναστολής και Ακύρωσης κατά της Υπουργικής Απόφασης για υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας.
Δυνάμει της σχετικής διάταξης οι ασθενείς διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στον ασθενή ο οποίος διαθέτει τα χρήματα προκειμένου να αγοράσει τη φαρμακευτική αγωγή που του συνταγογραφεί ο γιατρός του και στον ασθενή ο οποίος δεν διαθέτει τα χρήματα και υποχρεώνεται να αγοράσει το φθηνότερο φάρμακο.
Είμαστε ενάντια στην τακτική που προτάσσεται στο να βάζει βαθιά στην τσέπη το χέρι του ο ασθενής προκειμένου να πληρώσει το κατάλληλο φάρμακο, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται η φαρμακευτική δαπάνη στους ασφαλισμένους και να επιβαρύνονται κατ? αυτόν τον τρόπο. Οι γιατροί πρέπει να προστατέψουν το κύρος και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια.
Παραμένουμε στη θέση ότι μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να κρίνει και να επιλέξει το κατάλληλο φάρμακο για τη θεραπεία του ασθενή του, όπως εξάλλου διεθνώς έχει επικρατήσει. Κάθε ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της συνταγογράφησης, σκοπό έχει την με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από το γιατρό, η επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από το φαρμακοποιό, η αντικατάσταση συνταγογραφούμενου σκευάσματος, αλλά και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από το φαρμακοποιό, συνιστούν παράνομη άσκηση της ιατρικής που είναι ποινικό αδίκημα (Α.Ν. 1565/39, Αρ. 111).
Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε στα μέλη μας σε κάθε
συνταγή, στο κάτω μέρος να τίθεται ερυθρή σφραγίδα με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οποιαδήποτε
τροποποίηση ιατρικής συνταγής αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και
τυχόν παρενέργειες βαρύνουν ποινικά τον αντικαθιστώντα».
Τέλος οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο θνησιγενής ΕΟΠΥΥ δεν θα καταφέρει να επιβιώσει με τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες στους ασθενείς και αντιδεοντολογικές πρακτικές απέναντι στην ιατρική γνώση”.