Το προσδόκιμο ζωής των νέων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV πλησιάζει πλέον το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού, χάρη στην εισαγωγή των νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων! Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την οποία μελετήθηκαν στοιχεία για 88.500 άτομα με HIV που άρχισαν θεραπεία μεταξύ 1996-2010.
Αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν τα εξής:
- Οι ασθενείς που είχαν αρχίσει θεραπεία μεταξύ 2008-2010 και έχασαν τη ζωή τους –από οποιαδήποτε αιτία – κατά την πρώτη τριετία της θεραπείας ήταν πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με όσους είχαν αρχίσει τη θεραπεία τους μεταξύ 1996-2007.
- Οι θάνατοι ειδικά από AIDS εμφανίζουν συνεχή μείωση από το 1990 και μετά.
Έτσι αποδεικνύεται ότι τα νεότερα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζουν καλύτερα την αναπαραγωγή του ιού και καθιστούν πιο δύσκολο να αποκτήσει ο ιός ανθεκτικότητα. Επίσης οι νέες θεραπείες έχουν λιγότερες παρενέργειες και απαιτούν λιγότερα χάπια.
Λόγω της βελτίωσης των θεραπειών:
- μεταξύ 1996-2013 η αύξηση του προσδόκιμου ζωής φθάνει τα 9 χρόνια για τις γυναίκες και τα 10 χρόνια για τους άνδρες
- το προσδόκιμο ζωής ενός 20χρονου που άρχισε θεραπεία το 2010 και επιβίωσε μετά το πρώτο έτος της θεραπείας, εκτιμάται πλέον σε 73 χρόνια για τους άνδρες και 76 για τις γυναίκες, δηλαδή σταδιακά πλησιάζει το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού.
Η σημασία των πορισμάτων αυτών είναι –κατά τους επιστήμονες– ότι θα βοηθήσουν, ώστε να μειωθεί το στίγμα στους ανθρώπους με HIV και να μπορούν πλέον πιο εύκολα να βρουν δουλειά και να έχουν ιατρική ασφάλιση.
Στο μέλλον ο στόχος είναι να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι θεραπείες: να είναι ακόμα λιγότερο τοξικές, να υπάρχουν περισσότερες φαρμακευτικές επιλογές, να τηρούνται πιο εύκολα από τους ασθενείς (καλύτερο δοσολογικό σχήμα) και να βελτιωθούν συνυπάρχουσες παθήσεις, π.χ. ηπατίτιδα C.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet HIV".