Ως μια τεράστια παγκόσμια πρόκληση χαρακτηρίζουν διεθνείς οργανισμοί τη μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) με χαρακτηριστική την επισήμανση του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO που αναφέρει πως η συχνότητα των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων ανέρχεται στην Ελλάδα, και σε συνθήκες προ πανδημίας, στο 10%, ενώ τα θύματα των ενδο-νοσοκομειακών λοιμώξεων εκτιμώνται σε πάνω από 3.000 ετησίως μόνο στο ΕΣΥ.
Η Ελλάδα αναφέρει σταθερά υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ ποσοστά αντοχής σε νοσοκομειακά παθογόνα, όπως το μικρόβιο Klebsiella pneumoniae. Η αντίστασή του στα αντιβιοτικά τρίτης γενιάς, όπως οι φθοριοκινολόνες, ήταν υψηλότερη στην Ελλάδα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (66,9%, έναντι 31,5%), το 66,5% των περιπτώσεων πνευμονίας λόγω Klebsiella στην Ελλάδα είναι ανθεκτικό σε κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς, ενώ η ανθεκτικότητα στην καρβαπενέμη είναι 58,3%, επτά φορές υψηλότερη από το σταθμισμένο μέσο πληθυσμό ΕΕ/ΕΟΧ (7,9%).
Σύμφωνα με νέα μελέτη της EFPIA, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ΜΑ, χρειάζονται κατεπειγόντως νέα αντιβιοτικά. Η μελέτη υποστηρίζει την εφαρμογή ενός μοντέλου μεταφερόμενης επέκτασης αποκλειστικότητας (ΤΕΕ), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αποτελεί την πιο αξιόπιστη εφαρμόσιμη λύση για την ώθηση της έρευνας σε νέα αντιβιοτικά στην Ευρώπη. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει ετησίως στους ασθενείς μέσα στην επόμενη δεκαετία δύο νέα αντιβιοτικά, προλαμβάνοντας έτσι θανάτους που συνδέονται με την ΜΑ.
Η ΤΕΕ δίνει στον παραγωγό φαρμάκων, που αναπτύσσει ένα κατάλληλο νέο αντιβιοτικό, ένα κουπόνι το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράταση ισχύος αποκλειστικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενός εκ των φαρμάκων του για μια χρονική περίοδο, ή να πουληθεί σε άλλη εταιρεία, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δαπάνες μιας επιτυχούς έρευνας σε αντιβιοτικά. Στην έκθεσή της η Ομοσπονδία περιγράφει τα οφέλη που θα έχει η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων που προτείνει για την έρευνα και ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεσμεύεται ότι θα αναλάβει σύντομα δράση για την προστασία των πολιτών.