Η διατροφή είναι σημαντική για την πρόληψη και τη θεραπεία των περισσότερων χρόνιων παθήσεων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις βιολογικές διαφορές σε ατομικό επίπεδο, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις τροφές ή στο διαφορετικό τρόπο ή/και χρόνο διατροφής.
Ο στόχος της «διατροφής ακριβείας» είναι η μετάβαση από μια γενική προσέγγιση με γενικές διατροφικές συστάσεις στο σύνολο του πληθυσμού σε πιο συγκεκριμένες συστάσεις που βασίζονται στα μοναδικά χαρακτηριστικά και το περιβάλλον κάθε ατόμου.
Η έρευνα «Nutrition for Precision Health» θα πραγματοποιηθεί σε 14 διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ με σκοπό να εντάξει 10.000 συμμετέχοντες με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, ώστε να προσδιορίσει πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται διαφορετικά στο φαγητό. Θα μελετηθούν πώς μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, του τρόπου ζωής, του ατομικού ιστορικού υγείας, του μικροβιώματος του εντέρου (η κοινότητα των μικροοργανισμών που ζουν στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα) και των κοινωνικών χαρακτηριστικών (οι συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται και γηράσκουν), επηρεάζουν την ανταπόκριση κάθε ατόμου στη διατροφή.
Η μελέτη θα χρησιμοποιήσει εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσει τις πληροφορίες που παρέχονται από τους συμμετέχοντες, προκειμένου να αναπτύξει αλγόριθμους που προβλέπουν αποκρίσεις σε διαφορετικά διατροφικά πρότυπα.