Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΗΠΑ: Έγκριση εμβολίου κατά της νόσου Mpox

4/9/2024 8:00:06 μμ
Ως μέτρο ανταπόκρισης στη νέα παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση ενός θανατηφόρου στελέχους του ιού Mpox διεθνώς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) να έχει ήδη ανακηρύξει την επιδημία στην Αφρική ως «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία». 


Στο πλαίσιο αυτό ο FDA των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς ACAM2000 της εταιρείας Emergent για την πρόληψη της νέας αυτής απειλής, ώστε να χορηγείται σε όσους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό. Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Emergent Joe Papa, η εταιρεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ανταπόκριση στον ιό, έχει ήδη έρθει σε επαφές με παγκόσμια κορυφαία στελέχη του χώρου της υγείας και έχει προχωρήσει σε δωρεές σε κράτη της Αφρικής. Προτίθεται δε να προχωρήσει στην αύξηση της διαθεσιμότητας και του εφοδιασμού του προϊόντος ανάλογα με τις ανάγκες.


Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ένα εμβόλιο κατά της νόσου Mpox, αυτό της εταιρείας Bavarian Nordic, το οποίο έχει συμβάλλει στην καταπολέμηση προηγούμενων εξάρσεων του ιού το 2022 και το 2023. Η εταιρεία σκοπεύει να εφοδιάσει παγκοσμίως 2 εκατομμύρια δόσεις εντός του 2024 και 8 εκατομμύρια το 2025. Στην αγορά της ίδιας νόσου ενδέχεται να εισέλθει και η SIGA Technologies, η οποία δοκιμάζει ένα αντι-ιικό φάρμακο κατά της ευλογιάς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να μην είναι τα επιθυμητά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ποιες ομάδες του πληθυσμού συνιστάται ο εμβολιασμός






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το λέμφωμα
#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια
ΕΟΔΥ: 6 εμβολιαστικά κέντρα έναντι της νόσου mpox
Σε ποιες ομάδες του πληθυσμού συνιστάται ο εμβολιασμός
Διάγνωση παθήσεων με wearables;
Οι νέες λειτουργίες που προσθέτει η Apple στο έξυπνο ρολόι