ΕΟΠΥΥ: Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2011, διαφημίστηκε ως μία ακόμη από τις καινοτόμες, μεταρρυθμιστικές ιδέες - προσφορά στο έθνος - που εξήγγειλε και υλοποίησε η τότε μνημονιακή τρόικα στον χώρο της Υγείας, Λοβέρδος, Δρέττα, Κουτρουμάνης.
Ξεκίνησε με την ενοποίηση ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ. Προοδευτικά εντάχθηκαν ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες κ.λπ.), παρ' όλη την αντίθετη άποψη του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, που έβλεπε ότι οι δομές αυτού του γιγαντιαίου οργανισμού, που περιλαμβάνει 9,5 εκατ. ασφαλισμένους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας του διαφάνηκε η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο νέος Οργανισμός. Αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε μία σειρά σοβαρές ασθένειες. Καταργήθηκαν τα εξεταστικά και διαγνωστικά τμήματα του ΙΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι εξετάζονταν δωρεάν και πλέον οι εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα έχουν συμμετοχή 15% για τους πολίτες.
Υποσχέθηκαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα ήταν 22.000 και δεν είναι ούτε 10.000. Αυτό σημαίνει μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι υποχρεώνονται τις περισσότερες φορές να καταβάλλουν 10 ευρώ για να εξετασθούν εκτός λίστας.
Με το ξεκίνημά του ο ΕΟΠΥΥ είχε στις πλάτες του χρέη 3,5 δισ. ευρώ. Οφειλές σε νοσοκομεία, φαρμακεία, γιατρούς, προμηθευτές κ.λπ. Στους πρώτους πέντε μήνες του 2012 προστέθηκαν ακόμα 900 εκατ. ευρώ χρέη.
Βασική αιτία του ελλείμματος είναι η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση. Η προβλεφθείσα για 0,6% του ΑΕΠ έγινε με το μεσοπρόθεσμο 0,4% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή, η υφεσιακή πορεία της χώρας έχει οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία σε αδυναμία καταβολής των εισφορών τους.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακα των ασφαλισμένων του. Οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν πλέον φάρμακα με πίστωση και έτσι οι ασφαλισμένοι εδώ και τρεις εβδομάδες αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακά τους μετρητοίς, αναμένοντας να τους τα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ αργότερα...
Φάρμακα σοβαρών παθήσεων αποφασίσθηκε (Λοβέρδος) να χορηγούνται μόνον από φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων (15 περίπου στην Αττική), προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε συνανθρώπους μας, που φτάνουν στα όρια της απόγνωσης. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε σκοπό να εμφανίσει στους δανειστές εξαιρετικά μειωμένη τη φαρμακευτική δαπάνη, αγνοώντας πλήρως τις ανάγκες του ελληνικού λαού για αξιοπρεπή, δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη.
Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει άμεσα να στηριχθεί οικονομικά
ώστε να εξασφαλισθούν τα φάρμακα σε κάθε ασθενή απρόσκοπτα. Απαραίτητη
προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ακύρωση της μνημονιακής πρόβλεψης για περαιτέρω
μείωση των δημοσίων δαπανών Υγείας.
Πηγή: http://www.avgi.gr (10/6/2012)