Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Ηλεκτρονικό σύστημα τύπου Τaxis για την Υγεία μελετά η κυβέρνηση»

6/4/2010
Διασύνδεση γιατρών, φαρμακοποιών, ταμείων και φαρμακευτικών εταιρειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα τύπου Τaxis για την Υγεία μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να παρακολουθήσει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων που οδηγεί σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Πρόκειται για μέθοδο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που συνδέει νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο αφενός μεν να «σπάσει» το κύκλωμα της αποκομιδής τεράστιων κερδών εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, αφετέρου δε να αποκτηθεί μια βάση δεδομένων για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλους- εκτός από το υπουργείο Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων- φορείς, όπως, π.χ., η Εφορία για τον έλεγχο του εισοδήματος των εμπλεκομένων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία portal στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι φαρμακοβιομηχανίες. Η ηλεκτρονική διασύνδεση νοσοκομείων, ιατρών, φαρμακείων και ασφαλιστικών ταμείων θα χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο για τον περιορισμό κατά 30% τουλάχιστον των δαπανών σε φάρμακα οι οποίες ανήλθαν το 2009 σε 9,2 δισ. ευρώ.

 

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics κ. Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει πως δεν αρκεί η αλλαγή τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων προκειμένου να περιοριστούν οι σπατάλες, αλλά χρειάζονται και εξονυχιστικοί έλεγχοι των συνταγογραφήσεων, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης θεωρεί ότι χωρίς συνεχή και αποτελεσματικό έλεγχο δεν θα επιτύχει η προσπάθεια μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών.

 

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λειτουργεί ως εξής:

Ο γιατρός «μπαίνει» στο portal και αναγράφει τον αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής του (ΑΜΚΑ), ώστε το σύστημα να γνωρίζει ποιος γιατρός έγραψε τη συνταγή. Στη συνέχεια συμπληρώνει σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα-συνταγή την ασθένεια, τη φαρμακευτική ουσία που πρέπει να χορηγηθεί και το φάρμακο που προτείνει στον ασθενή. Εκτυπώνει την ηλεκτρονική φόρμα και τη δίνει στον ασθενή ο οποίος με τη σειρά του την παραδίδει στον φαρμακοποιό.

Ο φαρμακοποιός «μπαίνει» στο portal με τον δικό του ΑΜΚΑ, βρίσκει τη συγκεκριμένη συνταγή και την εκτελεί. Το κουτί με το φάρμακο περνάει από σκάνερ που «διαβάζει» το barcode προτού παραδοθεί στον ασθενή. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η ιχνηλασιμότητα του φαρμάκου, η δυνατότητα ανάκλησης παρτίδας, αν χρειάζεται, ο έλεγχος του πλαστού φαρμάκου, ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης του ενώ μπλοκάρονται τα αχρησιμοποίητα κουπόνια από εξαγώγιμα φάρμακα.

Στο τέλος κάθε μήνα αποστέλλεται ηλεκτρονικό τιμολόγιο στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στα ειδικά πεδία της ηλεκτρονικής συνταγής υπάρχουν επισημάνσεις. Μόλις αναγραφεί η φαρμακευτική ουσία «ανοίγει» μια λίστα με τα φάρμακα που την περιέχουν και τις τιμές τους. Αν ο γιατρός δεν επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο, αλλά ένα άλλο ακριβότερο, «ανοίγει» ένα μήνυμα που του προτείνει το φθηνότερο φάρμακο και τον ερωτά αν επιμένει να συνταγογραφήσει το ακριβότερο. Αν ο γιατρός επιμείνει, γίνεται δεκτή η επιλογή του. Οι ελεγκτικές αρχές ενημερώνονται για αυτήν τη λεπτομέρεια και μπορούν αν θέλουν να ελέγξουν τον γιατρό εφόσον εξακριβωθεί ότι συστηματικά επιλέγει τα ακριβότερα φάρμακα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στις ελεγκτικές αρχές τη συνεργασία με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως η Εφορία. Στόχος λοιπόν του συστήματος αυτού είναι οι γιατροί να αποθαρρύνονται να συνταγογραφούν τα ακριβότερα φάρμακα.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι αυτόματοι περιορισμοί, όπως για παράδειγμα στις ποσότητες των φαρμάκων που συνταγογραφούνται για κάθε ασθενή.

 

Τα προτερήματα του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης είναι ότι ταυτοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συνταγογράφηση και είναι συνυπεύθυνοι, περιορίζονται τα λάθη και διακόπτεται η κυκλοφορία κουπονιών. Έτσι παύουν να ισχύουν οι εικονικές συνταγές.

Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι ελέγχεται το κύκλωμα φαρμακευτικής εταιρείας- γιατρού- φαρμακοποιού και μειώνεται σημαντικά η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ ταυτόχρονα αποκτάται δυνατότητα ελέγχου και διασταυρώσεων από άλλους κρατικούς φορείς όπως είναι οι εφορίες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Τέλος δημιουργείται μια βάση που συνδέει ηλεκτρονικά τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες και τα ασφαλιστικά ταμεία η οποία μπορεί να επεκταθεί και να συμβάλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών περίθαλψης στους ασθενείς.

Το κόστος του συστήματος εκτιμάται ότι θα περιοριστεί σε 1,5 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει εκτός άλλων και 500.000 ευρώ για την προμήθεια έξυπνων καρτών από τους περίπου 50.000 γιατρούς που θα συνδεθούν στο σύστημα. Ο χρόνος παράδοσης του έργου θα διαρκέσει έξι μήνες και θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία σε οκτώ μήνες αφού θα χρειαστεί και ένα δίμηνο δοκιμών. Βεβαίως, αν το σύστημα εμπλακεί στη διαδικασία δημόσιων διαγωνισμών για την υλοποίησή του, ενδέχεται να καθυστερήσει και ακόμη τρία χρόνια με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα ασφαλιστικά ταμεία».

 

Πηγή: Το Βήμα (3/4/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ