Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ηλεκτρονικό παιχνίδι συμβάλλει στην πρόοδο της Ιατρικής

3/11/2017 2:39:12 μμ
Παίκτες ανακάλυψαν άγνωστη δομή ενός ενζύμου του HIV
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από το 2008, πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες του διαδικτύου, οι περισσότεροι ελάχιστα εξοικειωμένοι με τη βιοχημεία, έχουν πειραματιστεί με την αναδίπλωση πρωτεϊνών, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού στον υπολογιστή τους. Οι παίκτες έρχονται αντιμέτωποι με τρισδιάστατα μοντέλα πρωτεϊνών, τα οποία μπορούν να διπλώσουν με διάφορους τρόπους, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία και βαθμολογούνται ανάλογα με την ποιότητα του έργου τους.


Αρχικά, στο στόχαστρο βρέθηκαν πρωτεΐνες και ένζυμα σχετιζόμενα με ιούς όπως ο Εμπολα και ο HIV, ενώ το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της ομάδας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αφορά τις αφλατοξίνες, καρκινογόνες ουσίες που εκτιμάται ότι επιμολύνουν έως και το ένα τέταρτο των καλλιεργειών του πλανήτη. Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και στην επόμενη φάση οι ερευνητές θα δοκιμάσουν να αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο τα πλέον υποσχόμενα μοντέλα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει το δεύτερο παζλ της σειράς.


Η μακροβιότητα του «παιχνιδιού» οφείλεται στην αποτελεσματικότητά του: Τα τρισδιάστατα μοντέλα δυσκολεύουν ακόμα και τους πιο σύγχρονους υπολογιστές, που στερούνται τη φαντασία και την επινοητικότητα των ανθρώπινων χρηστών και κατά συνέπεια κινούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς.


Πριν από μερικά χρόνια, οι παίκτες κατάφεραν να ανακαλύψουν τη δομή ενός ενζύμου του HIV, η οποία διέφευγε από τους επιστήμονες για πάνω από μία δεκαετία. Η ανταμοιβή τους ήταν ότι συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τους συγγραφείς του σχετικού άρθρου, που δημοσιεύθηκε στο Nature (για πρώτη φορά, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό δημοσίευσε κείμενο με 57.000 υπογραφές).

Πηγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες πρωτοστατεί στον τομέα της Υγείας
Ασφαλής και αποτελεσματική η ιβουπροφαίνη στον οξύ πόνο






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics