Tην επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι την 1η Μαΐου 2011 σε όλα τα Ταμεία, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ, ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως το 2017, το σύστημα θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ και σε όλους τους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία παρουσιάστηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, σχετικά με τη χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ της τράπεζας για την υλοποίηση του Συστήματος, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο για μεγάλη τομή που θα επιτρέψει τον αποτελεσματικό έλεγχο και τον εξορθολογισμό των δαπανών και της διαφάνειας στη λειτουργία των φορέων του ασφαλιστικού συστήματος. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του Ασφαλιστικού Συστήματος «παράδειγμα κακοδιαχείρισης, ανομίας και εκτροπής».
Όπως ανέφερε, ήδη έγινε η ένταξη δυο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Περιστερίου και Αγίας Παρασκευής), ενώ ως το τέλος του μηνός αναμένεται η ένταξη του ΟΠΑΔ κατά το ήμισυ. Την πρώτη του Μαρτίου αναμένεται η ένταξη του ΟΓΑ και την 1η Απριλίου όλων των υπολοίπων Ταμείων.
Πρόσθεσε πως με την ολοκλήρωση της επέκτασης του συστήματος αναμένεται εξοικονόμηση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ στο τρέχον έτος.
Από πλευρά Εθνικής Τράπεζας ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης τόνισε ότι με τη χορηγία του έργου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι συμβάλλει, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των δαπανών των Ταμείων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σημείωσε ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση βελτιώνεται το περιεχόμενο των υπηρεσιών και διευκολύνεται η πρόσβαση των πολιτών σε αυτές. Καταργείται ουσιαστικά το βιβλιάριο υγείας, και διευκολύνεται η πρόσβαση του ασφαλισμένου στο φάρμακο, ενώ περιορίζεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον περιορισμό της σπατάλης και προέβλεψε ότι μέχρι το 2012 θα έχει επιτευχθεί μείωση των ετησίων δαπανών από τα 10,6 δισ. στα 7 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς αν το υπουργείο έχει επιλέξει τράπεζα για την εφαρμογή του συστήματος πληρωμής των εισφορών μέσω τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ότι έχει αποσταλεί σχετική επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τη ΔΙΑΣ αλλά δεν έχει έχει γίνει η προκήρυξη του έργου εφόσον δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.