Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα φαρμακευτικά βότανα της Ηπείρου

6/11/2017 1:08:00 μμ
Από το Εργαστήρι Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ηλεκτρονική βάση, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα βότανα της Ηπείρου, μιας περιοχής με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών, παρουσίασε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας κ. Μαρία Κωνσταντή, κατά την επιστημονική εκδήλωση, με αφορμήτα 40 χρόνια της έναρξης λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Τη βάση δεδομένων δημιούργησε το Εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου, με εγγραφές για περίπου 400 φαρμακευτικά φυτά που ευδοκιμούν στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της χώρας.


Κάθε εγγραφή φαρμακευτικού φυτού, περιλαμβάνει την λατινική, την ελληνική και την λαϊκή του ονομασία, καθώς και την περιγραφή της εικόνας του. Παράλληλα, αναφέρει τα μέρη του βοτάνου, από τα οποία απομονώνονται οι δραστικές ουσίες, τις φαρμακολογικές και θεραπευτικές εφαρμογές του, τον τρόπο παρασκευής, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την πιθανή τοξικότητα, που συνδέονται με τη χρήση του. Επίσης, παρέχει πληροφορίες από τη σχετική βιβλιογραφία, καθώς και τις περιοχές όπου φύονται, συγκεκριμένα βότανα.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως η βάση αυτή δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα η γνώμη γιατρού πριν από τη λήψη κάποιου βοτάνου, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί τη δράση και την τοξικότητα τους.


Με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ενδιαφέρονται από ξένες χώρες, να αναπτύξουν επιστημονικές και εμπορικές συνεργασίες με ερευνητές ή και παραγωγούς φαρμακευτικών φυτών στην Ήπειρο.


Βασικοί δημιουργοί της βάσης είναι η Μαρία Κωνσταντή, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Ιωαννίνων, η οποία έκανε το σχεδιασμό, έχει την επιστημονική επιμέλεια και τον συντονισμό του έργου και ο ομότιμος καθηγητής κ. Μάριος Μαρσέλος, ο οποίος συμμετέχει στην επιστημονική επιμέλεια.


Η καθηγήτρια Μαρία Κωνσταντή, κατά την ομιλία της, ανέφερε πως μετά από αρκετά χρόνια εισάγεται πάλι δυναμικά η χρήση βοτάνων στη σύγχρονη θεραπευτική. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, αναπτύσσονται μονάδες καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών σε πολλές περιοχές της Ηπείρου αλλά και της χώρας. Τόνισε δε ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας στρέφεται και πάλι σε πρωτογενείς πηγές, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η θεραπευτική προσέγγιση με συμβατικά φάρμακα δεν είναι πολύ αποτελεσματική ή ενέχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.


Το link της βάσης δεδομένων: http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/index.php

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όλα τα υγειονομικά δεδομένα σε έναν κοινό και ενιαίο χώρο






Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Αττικής: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 10 Μαΐου
Με φυσική και διαδικτυακή παρουσία
Βελτιστοποίηση της θεραπείας της νόσου Πάρκινσον
Αλληλεπίδραση L-DOPA & Διατροφής σύμφωνα με την f-anazitisi
Φ.Σ. Κορίνθου, Τροχαία και DyonMed σε κοινή δράση για την οδική ασφάλεια
Θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη στο κέντρο της Κορίνθου