Ηλεκτρονικά θα καταχωρούνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συνταγές από τους γιατρούς των ασφαλιστικών οργανισμών, θα εκτελούνται από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που αναμένεται να συζητηθεί τις ερχόμενες μέρες στην ειδική επιτροπή της Βουλής προκειμένου έως το τέλος Αυγούστου ή το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο να ψηφιστεί, φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μέσω διαδικτύου μιας διαδικασίας ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών, με στόχο να ελεγχθεί μία από τις κρισιμότερες λειτουργίες της υγείας αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης.
Είναι χαρακτηριστικό πως η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων, που για το 2009 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία), μέσω της εφαρμογής του νέου συστήματος θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που διαπίστωσε πως στη χώρα μας εκτελούνται περίπου 100 εκατομμύρια συνταγές το χρόνο όταν αντίστοιχα στη Δανία χώρα με περίπου το μισό πληθυσμό εκτελούνται 15 εκατομμύρια συνταγές.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρμοστεί αρχικά στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σε όλη την Ελλάδα από τις 15 Οκτωβρίου.
Βέβαια μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά, αφού ακόμη και οι τεχνικές και οργανωτικές διαδικασίες που απαιτούνται δεν προσδιορίζονται στο σχέδιο νόμου. Απλώς προβλέπεται ότι “ο υπουργός θα διαπιστώσει τη συνδρομή των τεχνικών και οργανωτικών προϋποθέσεων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα ορίσει την έναρξη εφαρμογής του συστήματος ανά φορέα”.
Στο σχέδιο σημειώνεται πως λόγω του ιδιαίτερου τεχνικού χαρακτήρα των διαδικασιών και των εφαρμογών και της μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει την τεχνολογική εξέλιξη δεν συμπεριλαμβάνονται τεχνικά θέματα και λεπτομέρειες. Στην ουσία βέβαια η απόφαση για το ποιες διαδικασίες θα επιλεγούν και ποιες εταιρείες θα εμπλακούν στην εφαρμογή του συστήματος είναι πολιτική και θα ληφθεί σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με το Μαξίμου, καθώς η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν αποτελεί μόνο δέσμευση της χώρας μας προς την τρόικα των δανειστών μας αλλά και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.
Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του συστήματος είναι υποχρεωτικά η ύπαρξη υποδομής (ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών και σύνδεσης internet) σε ιατρεία, φαρμακεία και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία τη διαδικασία εκκαθάρισης αναλαμβάνει ο φορέας Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) του υπουργείου Εργασίας, που συντηρεί ήδη βάση δεδομένων των ασφαλισμένων όλων των ταμείων, βάσει του Ενιαίου Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου προβλέπει:
1. Όλοι οι γιατροί των ταμείων, καθώς και αυτοί που είναι συμβεβλημένοι με τα ταμεία, θα εγγραφούν ως χρήστες της εφαρμογής ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγών.
2. Κάθε φορά που θα μπαίνουν στο σύστημα θα ταυτοποιούνται με έναν κωδικό.
3. Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, με την επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας και τη χρήση ΑΜΚΑ, θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τη συνταγή. Συγκεκριμένα θα καταχωρούν τη διάγνωση, την εμπορική ονομασία του φαρμάκου ή τη δραστική ουσία, την απαιτούμενη δοσολογία καθώς και την ποσότητα των συνταγογραφημένων φαρμάκων, την κατηγορία της συνταγής και το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου. Μάλιστα προβλέπεται πως θα υπάρχουν κωδικοποιημένες διαγνώσεις (ή και ελεύθερο κείμενο περιγραφής της ασθένειας) καθώς και ο κατάλογος των εγκεκριμένων από τον Ε.Ο.Φ. φαρμάκων.
4. Η συνταγή θα καταχωρείται ηλεκτρονικά και θα περιέχει τα στοιχεία του γιατρού, την ημερομηνία καταχώρησης και τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής της. Κάθε συνταγή θα έχει έναν μοναδικό κωδικό που θα εμφανίζεται με τη μορφή barcode. Σε περίπτωση δε καταχώρησης μια συνταγής ως επαναληπτικής, θα καταχωρούνται αυτόματα οι επαναλαμβανόμενες σχετικές συνταγές, η ημερομηνία καταχώρησης καθώς και οι αντίστοιχες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της εκτέλεσής τους.
5. Στον ασθενή δίνεται (εκτυπώνεται) αντίγραφο της συγκεκριμένης συνταγής, η οποία θα πρέπει να εκτελείται εντός 5 εργάσιμων ημερών από την καταχώρησή της.
6. Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται, είτε ατομικά είτε συλλογικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, υποχρεούνται επίσης να εγγραφούν ως χρήστες της συγκεκριμένης εφαρμογής που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ και οφείλουν να ταυτοποιούνται κάθε φορά που θα εισέρχονται στο σύστημα.
7. Λαμβάνοντας την εκτύπωση της συνταγής από τον ασθενή, θα αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία του ασθενούς που εμφανίζονται στο σύστημα μέσω της καταχωρημένης συνταγής, με αυτά που αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας. Αφού ταυτοποιήσουν και τον ασθενή, θα εισάγουν τα προς πώληση φάρμακα στην εφαρμογή, εισάγοντας τους δυο γραμμωτούς κώδικες που υπάρχουν στην ταινία γνησιότητας κάθε φαρμάκου. Αφού παραδώσουν τα φάρμακα στον ασθενή και λάβουν το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ασθενή, θα καταχωρούν τη συνταγή ως “εκτελεσμένη”.
8. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που ο ασθενής θα προσκομίσει χειρόγραφή συνταγή, ο φαρμακοποιός θα είναι αυτός που θα πρέπει να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τη συνταγή, με τον ΑΜΚΑ και τα στοιχεία του γιατρού.
9. Μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης βέβαια, θα εκτυπώνουν αντίγραφο της εκτελεσμένης συνταγής και θα επικολλούν τις ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων.
10. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ιδρυθεί βάση δεδομένων εφαρμογής της ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης των συνταγών. Σε αυτή θα καταχωρείται κάθε συνταγή και εφόσον είναι εκτελεσμένες θα ταξινομούνται κατά ταμείο.
11. Η ΗΔΙΚΑ θα συντηρεί τη βάση αυτή με την επιφύλαξη όλων των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
12. Από την απόφαση εφαρμογής του μέτρου και μετά, τα ταμεία θα πρέπει στις συμβάσεις που συνάπτουν με γιατρούς και φαρμακοποιούς να εντάσσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ως υποχρεωτική διαδικασία. Μέχρι τη λήξη των συμβάσεων που “τρέχουν”, θεωρείται δεδομένη η ισχύς των διατάξεων που περιγράφονται.
13. Κάθε ταμείο θα έχει δυνατότητα πρόσβασης στη βάση δεδομένων κατά το μέτρο που τα στοιχεία το αφορούν και από πρόσωπα που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών υγείας και δεσμεύονται από ιατρικό ή άλλο απόρρητο.
Πηγή: Κόσμος του Επενδυτή (21/8/2010)