Η διακίνηση πλαστών φαρμάκων μέσω διαδικτύου έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2012 δεν υπήρχαν καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διακίνηση παράνομων φαρμάκων και άλλα ηλεκτρονικά εγκλήματα, ενώ κατά το έτος 2016 καταγγέλθηκαν και εντοπίστηκαν από την υπηρεσία πέντε ιστοσελίδες παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες κατά περίπτωση εισαγγελικές Αρχές.
Οι καταγγελίες όμως βαίνουν αυξανόμενες και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο, το 50% των παράνομων φαρμάκων διακινούνται μέσω του Διαδικτύου.
Πρώτα σε προτίμηση για παράνομη διακίνηση είναι τα σκευάσματα για το αδυνάτισμα και τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά κυκλοφορούν και άλλα επικίνδυνα και παραπλανητικά προϊόντα, για παράδειγμα μια ειδική συσκευή που διορθώνει τη μύτη χωρίς να απαιτείται ρινοπλαστική (!), την οποία κατήγγειλαν οι πλαστικοί χειρουργοί στις Αρχές.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση
των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, περισσότερες
από 11.000 ιστοσελίδες στην Ευρώπη διαπιστώθηκε ότι λειτουργούν παράνομα.
Οι ελληνικές Αρχές συμμετέχουν σε διεθνή επιχείρηση που συντονίζεται από την Ιντερπόλ για τον εντοπισμό ιστοσελίδων παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων, με την κωδική ονομασία «Pangea».
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το 2015 έχει εξιχνιαστεί υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης μη εγκεκριμένου αδυνατιστικού σκευάσματος, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μια γυναίκα είχε καταγγείλει ότι, εν αγνοία της, έβαλαν φωτογραφία της σε διαφήμιση για τέλειο σώμα στο Διαδίκτυο
Ο υπεύθυνος και ιδιοκτήτης της παράνομης εταιρείας είχε έδρα την Ιρλανδία.
Όπως εξηγούν πηγές του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» οι περισσότερες ιστοσελίδες μπορεί να
διαθέτουν την κατάληξη «.gr» στην ονομασία τους και να φαίνονται ότι είναι
ελληνικές, ωστόσο οι περισσότερες έχουν έδρα στο εξωτερικό. Σε πολλές
περιπτώσεις, μάλιστα, τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν μπορούν να εντοπιστούν,
καθώς φροντίζουν να αλλάζουν διαρκώς
servers προκειμένου να «κρύβονται» από τις Αρχές.