Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΗΔΙΚΑ: Συνταγές φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία

10/9/2015 9:21:35 πμ
Έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση η ΗΔΙΚΑ όπως καταγγέλλει ο ΙΣΑ "ενεργοποίησε την μνημονιακή επιταγή για την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων, μόνο με δραστική ουσία, αφαιρώντας τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας".

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής σε ανακοίνωση του εκφράζει την έντονη αντίθεση σε αυτή την αιφνίδια ενέργεια της ΗΔΙΚΑ," η οποία ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και η οποία απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα, δια τούτο επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη νέων δικαστικών ενεργειών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από το πρόχειρο αυτό μέτρο".  Και διερωτούνται:

"Είναι απορίας άξιο πως ύστερα από αυτή την αιφνίδια εξέλιξη, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β? 117) για τον έλεγχο των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων και η ένταξη στη ποσόστωση αυτή των πρωτότυπων φαρμάκων εκτός προστασίας"

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ΙΣΑ προτείνει στα μέλη του "να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics