Από το Βήμα (2/9/2011):
Τη Δευτέρα 5
Σεπτεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
(ΕΟΠΥΥ). Δυνατότητα συνεργασίας με τον Οργανισμό θα έχουν 22.000 γιατροί και
καθένας θα μπορεί να βλέπει όχι περισσότερους από 2.500 ασφαλισμένους. Θα
καθιερωθεί πάγια αμοιβή κάθε γιατρού, της τάξεως των 800 - 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Η αποζημίωση θα μπορεί να φθάνει έως και 2.800 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον
αριθμό των ασφαλισμένων που θα έχει κάθε γιατρός στη «λίστα» του.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) κ. Γερ. Βουδούρης, σε ημερίδα που οργάνωσε την Πέμπτη 1/9/2011 η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) αναφορικά με την Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο κ. Βουδούρης ανακοίνωσε επίσης τη διατήρηση των μονάδων του ΙΚΑ (από τις 340) που διαθέτουν ιδιόκτητα κτίρια. Οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν στα 220 Κέντρα Υγείας προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών. Όπως ανέφερε, έχει διαμορφωθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σύγκλησης και συλλειτουργίας με τα Κέντρα Υγείας. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα καταρτίσει προγραμματικές συμβάσεις με επιχειρηματίες του κλάδου Διαγνωστικών και Κλινικών.
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αδικηθεί ή να κλείσει», τόνισε ο κ. Βουδούρης. Είπε όμως, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πετύχει διότι το απαιτούν οι ασφαλισμένοι.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Αθηνά Δρέττα, στην ομιλία της αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, λόγω επιχειρησιακής πολυπλοκότητας. «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε διάστημα από 5 - 10 έτη, ωστόσο στην Ελλάδα, μόνο σε διάστημα 10 μηνών χωρίς χρήμα έχουμε εξασφαλίσει 700.000 συνταγές τον μήνα, δηλαδή το 19%», είπε. Όπως ανέφερε, την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ακολουθούν ήδη 15.000 γιατροί και 10.000 φαρμακεία σε όλη την χώρα.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) κ. Κυρ. Σουλιώτης ανέφερε ότι με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος στις παρακλινικές εξετάσεις η κατά κεφαλή δαπάνη μειώνεται κατά 40%. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι υψηλές δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις ξεκινούν στα 55 έτη και όχι στα 65 έτη, όπως πίστευαν οι ειδικοί έως πρόσφατα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Βλ. Σφυρόερας, αναφερόμενος στον νέο διαγωνισμό για την επέκταση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στην Διακομματική Επιτροπή. Αν επιτευχθεί σύγκληση, συνέχισε, τότε θα προχωρήσει πολύ σύντομα, ίσως και εντός δέκα ημερών. Πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ και από τους αρχικούς υποψηφίους θα επιλεγούν πέντε.
Ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, καθηγητής κ. Γ. Πάγκαλος τόνισε ότι από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει εξοικονόμηση 400 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, πρόσθεσε, έχει διαπιστωθεί ότι μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί πέντε εκατομμύρια ιατρικά λάθη στην Ευρώπη και 17 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.
Στα ελλείμματα των Ταμείων αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας
κ. Γ. Κουτρουμάνης. Μιλώντας στο BHMAonline ο υπουργός τόνισε ότι «δεν έχουμε
πέσει έξω απ' αυτά που είχαμε προβλέψει σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς των
Ταμείων». Μπορεί, είπε, να υπάρξει μια απόκλιση της τάξεως των 200 εκατομμυρίων
ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον
παροχές υπέρ των ανέργων εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας. Ωστόσο, η ηγεσία του
υπουργείου Εργασίας δεν φαίνεται να ανησυχεί διότι το ποσόν αυτό θα καλυφθεί
μέσω της ειδικής εισφοράς που έχει ήδη θεσμοθετηθεί και προβλέπεται στο
Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι με βάση τον τελευταίο νόμο, επιτρέπεται ο δανεισμός των ελλειμματικών Ταμείων από πλεονασματικά για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα έως το τέλος του έτους στην καταβολή των παροχών των Ταμείων (συντάξεις, επιδόματα κλπ).