|
Τροφική δυσανεξία είναι η κατάσταση κατά την οποία o οργανισμός αναγνωρίζει ως εχθρό μια τροφή και αντιδρά σε αυτήν όπως στα μικρόβια. παράγοντας αντισώματα για να αμυνθεί. Έλεγχος Η συνήθης μέθοδος ελέγχου της δυσανεξίας είναι το «κυτταροτοξικό τεστ», το οποίο μάλιστα ο κ. Σαφαρίκας, βιοπαθολόγος, το έχει προσαρμόσει στις τροφές που καταναλώνονται στην Ελλάδα. Ο μηχανισμός κατά της τροφής-εχθρού. Ο κ. Σαφαρίκας εξηγεί: Όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει ως εχθρό μια τροφή αρχίζει την παραγωγή αντισωμάτων κυρίως τύπου “IgG”. Στην τροφική δυσανεξία έχουμε παραγωγή αντισωμάτων τύπου “IgG” ενώ στην τροφική αλλεργία έχουμε παραγωγή αντισωμάτων τύπου “IgE”. Τα “IgE” αντισώματα έχουν «ισόβια μνήμη» γι’ αυτό οι τροφικές αλλεργίες δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ. Αντίθετα τα “IgG” αντισώματα έχουν μικρή μνήμη γι’ αυτό αρκεί η αποχή για μερικούς μήνες από την συγκεκριμένη τροφή που μας προκαλεί δυσανεξία, για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα. Τα λευκά αιμοσφαίρια του εξεταζόμενου, μετά από επεξεργασία στο εργαστήριο, έρχονται σε επαφή με τις τροφές και παρατηρούμε την αντίδρασή τους. Υπάρχει μια διαβάθμιση αυτής της αντίδρασης από το 0 ως το 4. Μηδέν π.χ. σημαίνει καμία αντίδραση των λευκών αιμοσφαιρίων στην συγκεκριμένη τροφή, κατά συνέπεια αυτή η τροφή επιτρέπεται να καταναλώνεται. Αν η αντίδραση αυτή βαθμολογηθεί με 4 τότε θα πρέπει να αποφευχθεί εντελώς αυτή η τροφή, για 6 περίπου μήνες. Στις ενδιάμεσες βαθμολογίες η αποχή από την τροφή θα είναι από 1 έως 5 μήνες. |
Διαβάστε επίσης
20/12/2024 5:38:34 μμΕπανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
20/12/2024 5:30:58 μμΔημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ