Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η σωτήρια θεραπεία της μεσογειακής αναιμίας

15/6/2017 11:11:22 πμ
Τι πρέπει να φροντίσει η πολιτεία για τους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το κόστος αντιμετώπισης των ασθενών με β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) θα μπορούσε να περιοριστεί μέχρι 37%, αν ένας στους δύο ασθενείς υποβαλλόταν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, που θα του προσέφερε σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής, σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρίνα Οικονόμου.


Η μεσογειακή αναιμία αποτελεί το συχνότερο μονογονιδιακό νόσημα παγκοσμίως με παρουσία 80.000 φορέων και με ετήσιες γεννήσεις περίπου 23.000 πασχόντων. Το 67% των θαλασσαιμικών ασθενών, σε επιβίωση μέχρι την ηλικία των 50 ετών, υπολογίζεται ότι έχει παρουσιάσει τουλάχιστον μία σοβαρή επιπλοκή του νοσήματος με το συνολικό κόστος της θεραπείας του να ανέρχεται σε 720.201 δολάρια.


Η ποιότητα ζωής των πασχόντων και το προσδόκιμο επιβίωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά με τις θεραπείες αποσιδήρωσης, ωστόσο η μόνη θεραπεία που δίνει δυνατότητα πλήρους ίασης είναι η αλλογενής μεταμόσχευση προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων, επιλογή που θα πρέπει να προσφέρεται σε κάθε παιδί με συμβατό αδελφό δότη, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σημειώνεται ωστόσο ότι η εν λόγω θεραπεία συνιστάται ως θεραπεία εκλογής έως την προεφηβική ηλικία και δεν έχει τόσο καλά αποτελέσματα σε εφήβους και ενήλικες.


Αυτό που έχουν ανάγκη αυτοί οι ασθενείς, οι οποίοι είναι εξαρτώμενοι από μεταγγίσεις, είναι η καλή διαχείριση του αίματος των εθελοντών αιμοδοτών και φυσικά η ενίσχυση του προσωπικού στα τμήματα Αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων. Συγκεκριμένα για το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, υπάρχουν μόνο 4 γιατροί αντί για 12, ενώ ανάλογες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και τεχνολόγους.

Η πρόληψη στην Ελλάδα

Αν –όπως λέγεται– η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αυτό στην περίπτωση της μεσογειακής αναιμίας είναι κρίσιμο.

Σύμφωνα με την κ. Σταματία Θεοδωρίδου, αιματολόγο και διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, τα νέα περιστατικά μεσογειακής αναιμίας ανέρχονται σε 5-10 ανά έτος τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα, ανάμεσα σε 12.000 ζευγάρια που έχουν τεκνοποιήσει και σε 4000 γεννήσεις πάσχοντων παιδιών.

Ωστόσο αν μειωθούν τα μέτρα πρόληψης, ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί σημαντικά, γι? αυτό πρέπει να ενισχύεται συνεχώς το ενδιαφέρον της κοινωνίας και των ΜΜΕ.


Ο αιματολόγος, Φίλιππος Κλωνιζάκης, συμπληρώνει ότι η επιβίωση των θαλασσαιμικών, στην ηλικία των 20 ετών, από 52% που ήταν κατά την περίοδο 1960-1964, έφτασε στο 88% κατά την περίοδο 1970-1974.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέες καινοτόμες θεραπείες υπόσχονται αποκατάσταση του δέρματος
Τροποποιούν την έκφραση ένοχων γονιδίων για σοβαρές ασθένειες






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics