Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Η πρόσβαση στο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση

29/5/2017 11:09:06 πμ
Παρέμβαση του Γιάννη Μπασκόζου στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η διασφάλιση πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση» ήταν το θέμα της παρέμβασης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζου, στο πλαίσιο της 70ής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (70thWHA) στη Γενεύη, μιλώντας για την παγκόσμια έλλειψη και πρόσβαση στα φάρμακα και εμβόλια.


«Η πρόσβαση σε βασικά, εγγυημένης ποιότητας, προσιτά ιατρικά προϊόντα αποτελεί βασικό ζήτημα για τις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. […] Τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν εν μέρει από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που υφίστανται οικονομικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία» είπε –μεταξύ άλλων– ο κ. Μπασκόζος και σημείωσε ότι το πρόβλημα πρόσβασης σε φάρμακα αφορά κυρίως τα καινοτόμα και πολύ ακριβά φάρμακα (π.χ. για τον καρκίνο), τα ορφανά φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, τα φτηνά γενόσημα (ειδικά ενέσιμα) και τα εμβόλια γενικά.


Ειδικά για τις ελλείψεις φαρμάκων,ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι αποτελούν άλλο ένα σημαντικό ζήτημα, κυρίως γιατί πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αποσύρουν προϊόντα λόγω της χαμηλής τιμής τους και των πιθανών ζημιών στην τιμολόγηση που θα προκληθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σύστημα Τιμών Αναφοράς).

Για τα εμβόλια και τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε διεθνές επίπεδο, όπως για το εμβόλιο κοκκύτη και για το αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με την εκπόνηση και την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης του Π.Ο.Υ. 2015-2020.


Κατά τον κ. Μπασκόζο, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν ως ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και να προσπεραστούν ζητήματα όπως η έλλειψη κοινής ορολογίας σχετικά με τον ορισμό του προβλήματος, η έλλειψη ολοκληρωμένης επικοινωνίας μεταξύ των χωρών και η έλλειψη ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χωρών και ανάγκη διαφάνειας.


«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα» πρόσθεσε και αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη της Μάλτας που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος αναφέρθηκε στα μέτρα του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την από κοινού διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό να εξασφαλιστεί:

  • γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και ανταλλαγή πληροφοριών & βέλτιστων πρακτικών
  • αποζημίωση (απόδοση) των καινοτόμων φαρμάκων σε πιο προσιτές τιμές
  • κοινές διαπραγματεύσεις τιμών για καινοτόμα φάρμακα
  • κοινή προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων σε ελλείψεις και εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού της συχνότητας και της διάρκειάς τους.

 



 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οδηγίες του ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες
Μια συνεργασία του GIVMED και του Cyclades Preservation Fund






Σχετικά άρθρα

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται πλέον τα στοιχεία των φαρμάκων που θα εξάγονται
Οδηγίες του ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες
Ειρ. Αγαπηδάκη: Ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων
Από αύριο στο Ίλιον οι Κινητές Ομάδες Υγείας
Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας