Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η πρόσβαση στο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση

29/5/2017 11:09:06 πμ
Παρέμβαση του Γιάννη Μπασκόζου στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η διασφάλιση πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση» ήταν το θέμα της παρέμβασης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζου, στο πλαίσιο της 70ής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (70thWHA) στη Γενεύη, μιλώντας για την παγκόσμια έλλειψη και πρόσβαση στα φάρμακα και εμβόλια.


«Η πρόσβαση σε βασικά, εγγυημένης ποιότητας, προσιτά ιατρικά προϊόντα αποτελεί βασικό ζήτημα για τις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. […] Τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν εν μέρει από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που υφίστανται οικονομικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία» είπε –μεταξύ άλλων– ο κ. Μπασκόζος και σημείωσε ότι το πρόβλημα πρόσβασης σε φάρμακα αφορά κυρίως τα καινοτόμα και πολύ ακριβά φάρμακα (π.χ. για τον καρκίνο), τα ορφανά φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, τα φτηνά γενόσημα (ειδικά ενέσιμα) και τα εμβόλια γενικά.


Ειδικά για τις ελλείψεις φαρμάκων,ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι αποτελούν άλλο ένα σημαντικό ζήτημα, κυρίως γιατί πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αποσύρουν προϊόντα λόγω της χαμηλής τιμής τους και των πιθανών ζημιών στην τιμολόγηση που θα προκληθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σύστημα Τιμών Αναφοράς).

Για τα εμβόλια και τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε διεθνές επίπεδο, όπως για το εμβόλιο κοκκύτη και για το αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με την εκπόνηση και την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης του Π.Ο.Υ. 2015-2020.


Κατά τον κ. Μπασκόζο, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν ως ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και να προσπεραστούν ζητήματα όπως η έλλειψη κοινής ορολογίας σχετικά με τον ορισμό του προβλήματος, η έλλειψη ολοκληρωμένης επικοινωνίας μεταξύ των χωρών και η έλλειψη ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χωρών και ανάγκη διαφάνειας.


«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα» πρόσθεσε και αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη της Μάλτας που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος αναφέρθηκε στα μέτρα του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την από κοινού διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό να εξασφαλιστεί:

  • γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και ανταλλαγή πληροφοριών & βέλτιστων πρακτικών
  • αποζημίωση (απόδοση) των καινοτόμων φαρμάκων σε πιο προσιτές τιμές
  • κοινές διαπραγματεύσεις τιμών για καινοτόμα φάρμακα
  • κοινή προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων σε ελλείψεις και εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού της συχνότητας και της διάρκειάς τους.

 



 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών