Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η πρόσβαση στο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση

29/5/2017 11:09:06 πμ
Παρέμβαση του Γιάννη Μπασκόζου στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η διασφάλιση πρόσβασης στο αναγκαίο φάρμακο απαιτεί επείγουσα διεθνή δράση» ήταν το θέμα της παρέμβασης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γ. Μπασκόζου, στο πλαίσιο της 70ής Συνάντησης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (70thWHA) στη Γενεύη, μιλώντας για την παγκόσμια έλλειψη και πρόσβαση στα φάρμακα και εμβόλια.


«Η πρόσβαση σε βασικά, εγγυημένης ποιότητας, προσιτά ιατρικά προϊόντα αποτελεί βασικό ζήτημα για τις σύγχρονες αναπτυγμένες κοινωνίες. […] Τα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκαν εν μέρει από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες που υφίστανται οικονομικές πιέσεις, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία» είπε –μεταξύ άλλων– ο κ. Μπασκόζος και σημείωσε ότι το πρόβλημα πρόσβασης σε φάρμακα αφορά κυρίως τα καινοτόμα και πολύ ακριβά φάρμακα (π.χ. για τον καρκίνο), τα ορφανά φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, τα φτηνά γενόσημα (ειδικά ενέσιμα) και τα εμβόλια γενικά.


Ειδικά για τις ελλείψεις φαρμάκων,ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι αποτελούν άλλο ένα σημαντικό ζήτημα, κυρίως γιατί πολλές φαρμακευτικές εταιρείες αποσύρουν προϊόντα λόγω της χαμηλής τιμής τους και των πιθανών ζημιών στην τιμολόγηση που θα προκληθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σύστημα Τιμών Αναφοράς).

Για τα εμβόλια και τις ελλείψεις που έχουν παρατηρηθεί σε διεθνές επίπεδο, όπως για το εμβόλιο κοκκύτη και για το αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνδυασμό με την εκπόνηση και την εφαρμογή του εθνικού πλαισίου του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης του Π.Ο.Υ. 2015-2020.


Κατά τον κ. Μπασκόζο, τα προβλήματα αυτά πρέπει να αναγνωριστούν ως ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα και να προσπεραστούν ζητήματα όπως η έλλειψη κοινής ορολογίας σχετικά με τον ορισμό του προβλήματος, η έλλειψη ολοκληρωμένης επικοινωνίας μεταξύ των χωρών και η έλλειψη ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χωρών και ανάγκη διαφάνειας.


«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα» πρόσθεσε και αναφέρθηκε και στη Διακήρυξη της Μάλτας που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τέλος αναφέρθηκε στα μέτρα του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, με σκοπό την από κοινού διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρείες, με σκοπό να εξασφαλιστεί:

  • γνώση και ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και ανταλλαγή πληροφοριών & βέλτιστων πρακτικών
  • αποζημίωση (απόδοση) των καινοτόμων φαρμάκων σε πιο προσιτές τιμές
  • κοινές διαπραγματεύσεις τιμών για καινοτόμα φάρμακα
  • κοινή προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων σε ελλείψεις και εφαρμογή στρατηγικών μετριασμού της συχνότητας και της διάρκειάς τους.

 



 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος τονίζει ότι ποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, παραπληροφορεί
Τόσο οι ιώσεις όσο και τα διαχρονικά προβλήματα προκαλούν αναστάτωση στην αγορά






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια