Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η πώληση φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη

9/5/2017 11:49:43 πμ
Τα δυστυχή παραδείγματα και ο τζίρος δισεκατομμυρίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η πώληση φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι απαράδεκτη, πρόχειρη και επικίνδυνη για τη ζωή! Ενώ στη χώρα μας απαγορεύεται ρητά η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, δεν είναι δυστυχώς λίγοι όσοι βρίσκουν τα επικίνδυνα σκευάσματα από ηλεκτρονικά φαρμακεία του εξωτερικού, χωρίς να γνωρίζουν αν είναι αληθινά φάρμακα, αν έχουν παρενέργειες, αν πρέπει ή όχι να τα λάβουν…

Αυτό επισημαίνει η καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας του ΑΠΘ Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως οφείλουν να κάνουν οι ειδικοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερώνονται και να πείθονται οι καταναλωτές.

Τα δυστυχή παραδείγματα

Στην καλύτερη περίπτωση τα φάρμακα αυτά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά (δεν διαθέτουν παρά ελάχιστη ή και καθόλου δραστική ουσία) και στη χειρότερη είναι τοξικά, εξηγεί η κ. Λίτινα: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ύπαρξη ποντικοφάρμακου και λαδιού μηχανής που βρέθηκαν πρόσφατα σε φάρμακα τα οποία είχαν αγοραστεί από στο Internet».
Επίσης, υπάρχει το παράδειγμα της ριμοναμπάντης, φάρμακο κατά της παχυσαρκίας που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το Γενάρη του 2009 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνο (προκαλούσε τάσεις αυτοκτονίας κ.ά.) και έχει διακοπεί η παραγωγή του. «Υπάρχουν όμως εταιρείες που παράνομα το κυκλοφορούν, και μέσω διαδικτύου γίνεται η πώλησή του σε τιμή ευκαιρίας…».

Χρυσή η πώληση πλαστών φαρμάκων

Επικαλούμενη έρευνα της Pfizer, η κ. Λίτινα αναφέρει ότι μόνο στην Ευρώπη το 2007 εντοπίστηκαν 4 εκατομμύρια πλαστά φάρμακα. Ο τζίρος από την πώληση των φαρμάκων αυτών υπολογίζεται ότι φτάνει τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα, αναφέρει, ότι η αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική. "Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, ποσοστό της τάξεως του 14% των Γάλλων, δηλαδή 6,9 εκατομμύρια πολιτών, παραδέχεται ότι έχει αγοράσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, κυρίως από το διαδίκτυο. Επιπλέον, συχνά τα προϊόντα αυτά φτάνουν στο σπίτι του αγοραστή χωρίς κάποιο περιτύλιγμα και χωρίς το χαρτί με τις πληροφορίες για το φάρμακο ή ακόμα και σε συσκευασία δώρου!

ΜΥΣΥΦΑ και φυτοθεραπευτικά από το διαδίκτυο

«Ό,τι είναι μη συνταγογραφούμενο μπορεί να μπει μέσα σε ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο ακόμη και στην Ελλάδα» ενημερώνει η κ. Λίτινα, ωστόσο επισημαίνει ότι το αρνητικό του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι η έλλειψη της συμβουλής, της κατεύθυνσης, της απάντησης σε απορίες από το φαρμακοποιό και εξηγεί και το γιατί, με το παράδειγμα ενός περιστατικού στην Ιταλία: Βρέθηκε ότι ένα φυτοφαρμακευτικό συμπλήρωμα περιείχε ένα φυτό που ρίχνει πάρα πολύ την πίεση (σ.σ. άρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε ανθρώπους που λαμβάνουν ήδη αγωγή με αντιυπερτασικά ή σε υποτασικούς κτλ.). «Πάρα πολύς κόσμος παίρνει φυτοθεραπευτικά. Ο έλεγχος δεν γίνεται στην τυποποίηση. Είναι πολύ λίγες οι χώρες της Ευρώπης που τυποποιούν τα φυτοθεραπευτικά».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση