Μια οµάδα εργαζοµένων της φαρµακευτικής εταιρείας Pfizer ένωσαν τις φωνές τους και αξιοποιώντας τις µουσικές τους γνώσεις στο ακορντεόν, το µπουζούκι, την ακουστική κιθάρα και στο πιάνο δηµιούργησαν την ερασιτεχνική ορχήστρα της εταιρείας. Στόχος τους είναι η διασκέδαση των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων που οι ανάγκες τους για ψυχαγωγία είναι αυξηµένες, ενώ µε τη δύναµη των τραγουδιών ανασύρουν µνήµες και εικόνες µιας εποχής που το λαϊκό τραγούδι µεσουρανούσε.
Εµπνευστής της µπάντας είναι ο βιολόγος και διευθυντής του τµήµατος Ογκολογίας της
εταιρείας Pfizer, Νίκος Χατζηνικολάου, και όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στο «Φαρµακευτικό Κόσµο», η δηµιουργία
της ερασιτεχνικής ορχήστρας είναι µόνο µία από τις πολλές δράσεις της
φαρµακευτικής εταιρείας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Πώς γεννήθηκε η σκέψη για τη δηµιουργία αυτής της ερασιτεχνικής ορχήστρας;
Είναι µια ιδέα που γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν. Γνώριζα καλά πως µε πολλούς συναδέλφους στη δουλειά µοι-ραζόµαστε την ίδια αγάπη για τη µουσική. Από την άλλη κατανοούσα τις δυσκολίες του εγχειρήµατος. Τελικά για όλα υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Για την ορχήστρα µας, αυτός ο χρόνος ήταν το 2013. Τότε έστειλα ένα µήνυµα προς όλους τους συναδέλφους ζητώντας τους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προκειµένου να συµµετάσχουν στη δηµιουργία µιας ερασιτεχνικής ορχήστρας της Pfizer Hellas, που θα δίνει συναυλίες σε διάφορα ιδρύµατα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η ανταπόκριση υπήρξε πολύ ενθαρρυντική και έτσι ξεκινήσαµε το Μάιο του 2013 τις πρόβες.
Η πρώτη µας εµφάνιση έγινε ένα χρόνο µετά. Η αποδοχή ήταν πολύ συγκινητική, γεγονός που µας επέτρεψε να συνεχίσουµε µε µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Πόσες µουσικές εκδηλώσεις έχετε πραγµα-τοποιήσει µέχρι σήµερα και σε ποιους χώρους;
Έχουµε δώσει αρκετές συναυλίες κυρίως σε ΚΑΠΗ. Μόνο την 1η Οκτωβρίου, την Παγκόσµια Ηµέρα για την Τρίτη Ηλικία, δώσαµε δύο συναυλίες την ίδια ηµέρα στη Θεσσαλονίκη: µία για τους ηλικιωµένους του ιδρύµατος Χρόνιων Παθήσεων «?γιος Παντελεήµων» και το ίδιο βράδυ στο Γ΄ ΚΑΠΗ του Δήµου Συκεών-Νεάπολης. Ένα αντίστοιχο φιλόδοξο πρόγραµµα εµφανίσεων θα ακολουθήσουµε και το 2015.
Μιλήστε µας για το ρεπερτόριό σας. Τι είδους τραγούδια απολαµβάνει το κοινό σας;
Το ρεπερτόριό µας περιλαµβάνει τραγούδια που διαχρονικά έχουν αγαπηθεί από πολλές γενιές Ελλήνων. Κυµαίνεται από τραγούδια του Τσιτσάνη και του Καλδάρα µέχρι τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μούτση, Καπνίση κ.ά. Τραγούδια κοσµαγάπητα που βέβαια αρέσουν πολύ και στα µέλη της ορχήστρας µας.Οι άνθρωποι που έρχονται να µας ακούσουν διασκεδάζουν πολύ. Είναι βέβαια και η δύναµη των τραγουδιών αλλά και η ανάγκη για ψυχαγωγία που παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Εσείς ο ίδιος είχατε την τύχη να είστε ανιψιός του κορυφαίου συνθέτη Απόστολου Καλδάρα. Τι νιώθετε όταν ακούτε το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι»;
Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» είναι ίσως το εµβληµατικότερο τραγούδι του Απόστολου. Πολλοί το συγκαταλέγουν ανάµεσα στα 2-3 καλύτερα ελληνικά τραγούδια του περασµένου αιώνα. Κάθε φορά βέβαια που το ακούω, όπως και τα άλλα «χειροποίητα» τραγούδια του Καλδάρα, αισθάνοµαι µεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, καθώς λόγω της στενής συγγενικής σχέσης µε το δηµιουργό έζησα από κοντά αυτήν τη σπουδαία προσωπικότητα που διαµόρφωσε την αισθητική ολόκληρων γενεών Ελλήνων.
Σας έχουν «σηµαδέψει» οι µουσικοί του δρόµοι;
Γεννήθηκα µέσα στο λαϊκό τραγούδι, δεν φλέρταρα µε αυτό στα εφηβικά ή φοιτητικά µου χρόνια. Ο λόγος είναι ακριβώς η στενή συγγενική σχέση µε τον Απόστολο Καλδάρα. Μεγάλωσα µε τα τραγούδια του, πολλά είχα το προνόµιο να τα ακούσω σε πρώτη εκτέλεση από τον ίδιο το δηµιουργό στη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων πολύ πριν ηχογραφηθούν και κυ-κλοφορήσουν σε δίσκο. Η µουσική και τα τραγούδια του Καλδάρα και των άλλων εµπνευσµένων συνθετών της γενιάς του διαµόρφωσαν τη δική µου αισθητική, όπως και εκατοµµυρίων Ελλήνων. Στο προσωπικό µου εικονοστάσι, ο Καλδάρας έχει κεντρική θέση.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί στην «Αγία Τριάδα» του λαϊκού τραγουδιού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πατριάρχης υπήρξε ο Μάρ-κος Βαµβακάρης, ενώ ισότιµα δεξιά του και αριστερά του στέκονται ο Απόστολος Καλδάρας και ο Βασίλης Τσιτσάνης». Αισθάνεστε ότι το έργο και η προσφορά του Καλδάρα έχουν αναγνωριστεί επαρκώς;
Είναι πανθοµολογούµενο ότι η προσφορά του Καλδάρα δεν έτυχε της αναγνώρισης που όφειλε. Μιλώ για τους θεσµικούς φορείς, γιατί ο κόσµος είχε λατρέψει τα τρα-γούδια του. Ακόµα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα, η τιµή που έχει αποδοθεί στον Καλδάρα είναι πολύ κατώτερη της προσφοράς και της ποιότητας του έργου του.
Σε µεγάλο βαθµό αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δηµόσιες σχέσεις δεν υπήρξαν ποτέ το ισχυρό σηµείο του Απόστολου. Οι συνεντεύξεις του είναι µετρηµένες, το ίδιο και οι φωτογραφήσεις του. Δεν συγχρωτίστηκε ποτέ µε πολιτικούς, δηµοσιογράφους, «παράγοντες». Αυτό είχε ως αποτέλεσµα να γραφούν για τον Καλδάρα πολύ λίγα πράγµατα σε σχέση µε το µέγεθος και την αξία της καλλιτεχνικής του δηµιουργίας.
Είστε ο συγγραφέας του βιβλίου «Απόστολος Καλδάρας. Αναφορά στη ζωή και το έργο του µεγάλου δηµιουργού». Ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε να το γράψετε;
Κίνητρά µου υπήρξαν η αγάπη προς τον άνθρωπο, το θείο µου Απόστολο και ο θαυµασµός µου προς το δηµιουργό, αλλά και η διαπίστωση, όπως προανέφερα, ότι στον Καλδάρα δεν δόθηκε η τιµή που του άξιζε. Σηµειώστε ότι µε την κυκλοφορία του βιβλίου µου, καταγράφεται για πρώτη φορά το σύνολο του έργου του µεγάλου αυτού δηµιουργού. Μέχρι το Δεκέµβριο του 2008 που κυκλοφόρησε το βιβλίο, δεν γνωρίζαµε τον ακριβή αριθµό των τραγουδιών που συνέθεσε ο Καλδάρας.
Κλείνοντας, αισθάνεστε ότι η φαρµακοβιοµηχανία µπορεί να βοηθήσει όσους βρίσκονται στο περι-θώριο, σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης;
Όλοι οι εργαζόµενοι στη Pfizer Hellas αντιλαµβανόµαστε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο κοµµάτι της εταιρικής µας ταυτότητας, αποστολής και φιλοσοφίας.
Έχουµε αναλάβει µια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη φορέων, κοινωφελών οργανισµών και ιδρυµάτων που υπηρετούν αδύναµους συνανθρώπους. Πρόσφατα δωρίσαµε φάρµακα αξίας 1 εκατ. ευρώ στο Κοινωνικό Φαρµακείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να δοθούν σε άπορους ή ανασφάλιστους συµπολίτες µας. Προχωρήσαµε σε δωρεές και χορηγίες προς φορείς που προσφέρουν κοινωφελές έργο και βρίσκονται σε οικονοµική δυσπραγία λόγω της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει η χώρα. Αναλάβαµε µια σειρά πρωτοβουλίες που περιείχαν πολύ έντονα τα στοιχεία της εθελοντικής συµµετοχής των εργαζοµένων της εταιρείας. Δεν µένουµε όµως µόνο σε αυτά. Στηρίζουµε την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας σε µικρά και ακριτικά νησιά της Ελλάδας σε συνεργασία µε την «Οµάδα Αιγαίου». Με την οικονοµική συνεισφορά της Pfizer Hellas κατασκευάστηκε στα Κατάπολα ένα υπερσύγχρονο κλειστό γυµναστήριο, στο οποίο µπορούν να αθλούνται δωρεάν όλο το χρόνο οι κάτοικοι της Αµοργού.
Επίσης, σε µια εποχή που η κρίση δηµιουργεί αδιέξοδα για τη νέα γενιά, είµαστε εδώ για να στηρίξουµε τους νέους ανθρώπους. Συµµετέχουµε στο πρόγραµµα «ReGeneration» που έχει ως στόχο να προσφέρει σε αποφοίτους Πανεπιστηµίων και ανώτερων σχολών εκπαιδευτική εµπειρία και εξάµηνη στοχευµένη πρακτική άσκηση. Ο κατάλογος των πρωτοβουλιών που έχουµε αναλάβει είναι µακρύς και κάνει όλους εµάς που εργαζόµαστε στη Pfizer Hellas πολύ υπερήφανους.
Βάσω Καλυβιώτη