Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η παρακεταμόλη επιδρά και στα συναισθήματά μας

16/4/2015 1:22:41 μμ
Αυξομειώνει τη χαρά και τη λύπη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένα από τα πιο γνωστά παυσίπονα παγκοσμίως, η παρακεταμόλη, δεν καταφέρνει να μειώνει μόνο το σωματικό πόνο. Νεότερες έρευνες δείχνουν πως μειώνει και την ένταση των συναισθημάτων όπως είναι η χαρά και η λύπη.



 

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέκριναν τις συναισθηματικές αντιδράσεις μιας ομάδας 82 εθελοντών , οι οποίοι είδαν 40 επιλεγμένες φωτογραφίες από μια βάση δεδομένων, ύστερα από την λήψη του παυσίπονου φαρμάκου ή μιας ανενεργούς ουσίας. Οι φωτογραφίες κυμαίνονταν από εξαιρετικά δυσάρεστες, ουδέτερες έως πολύ ευχάριστες. Μετά την προβολή κάθε φωτογραφίας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την φωτογραφία με βάσει τα συναισθήματα που τους προκάλεσε.



 Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που πήραν το φάρμακο είχαν πιο «μουδιασμένες» συναισθηματικές αντιδράσεις σε όλες τις φωτογραφίες, καθώς βαθμολογούσαν χαμηλά τόσο τις αρνητικές όσο και τις θετικές φωτογραφίες, καθώς επίσης και τα συναισθήματα που τους προκαλούσαν. Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν πάρει παρακεταμόλη έδωσαν μέση βαθμολογία στον εαυτό τους 5,85 ενώ όσοι είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο έδωσαν μέση βαθμολογία 6,76. Οι ουδέτερες φωτογραφίες βαθμολογήθηκαν εξίσου απ όλους τους εθελοντές, ανεξάρτητα από το φάρμακο που είχαν πάρει.


 

Για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα , οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε 85 άτομα, οι οποίοι είδαν τις ίδιες φωτογραφίες , χορηγώντας πάλι στους μισούς παρακεταμόλη και στους άλλους μισούς ψευδοφάρμακο. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ωστόσο όταν οι ερευνητές ζήτησαν από αυτή την ομάδα των εθελοντών να βαθμολογήσουν τον μπλε ουρανό σε μερικές από τις φωτογραφίες, δεν υπήρξε διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ των δύο ομάδων.


 

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science», τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι η παρακεταμόλη μπορεί να έχει ευρύτερες επιδράσεις απ ό,τι πίστευε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα, επηρεάζοντας και τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη των συναισθημάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics