Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η ορμονική θεραπεία μετά από καρκίνο μαστού σώζει ζωές

6/2/2017 2:53:36 μμ
Μελέτη ερευνά κατά πόσο συνεχίζεται η θεραπεία μετά από το χειρουργείο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ορμονικές θεραπείες, όπως η ταμοξιφαίνη ή οι αναστολείς αρωματάσης, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα υποτροπής του ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού, γι' αυτό και συνιστώνται από τους ειδικούς μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου περιστατικού.

 

Ωστόσο μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυτές οι ορμονικές θεραπείες πολύ σπάνια λαμβάνονται από τις πάσχουσες που τις έχουν ανάγκη ή συχνά λαμβάνονται με λάθος τρόπο. Σύμφωνα όμως με την επιστημονική ομάδα, αν όλοι επιζώντες από τον καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ ακολουθούσαν τις συστάσεις για την ορμονοθεραπεία, 15.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν στη δεκαετία.


Στη μελέτη τους συμμετείχαν σχεδόν 1.000.000 γυναίκες με ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού, από τις οποίες το 1/6 –που έπρεπε να ακολουθήσουν την εν λόγω αγωγή– δεν έλαβε ποτέ τη θεραπεία μετά το χειρουργείο.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 14.630 θάνατοι γυναικών λόγω υποτροπής του καρκίνου τα έτη 2004-2013 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την ορμονική θεραπεία.

Οι ορμονικές θεραπείες

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι ορμονικές θεραπείες σχετίζονται με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες με τον ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού.

Η ταμοξιφαίνη και οι αναστολείς αρωματάσης αποτρέπουν την υποτροπή του καρκίνου, επιβραδύνοντας ή διακόπτοντας την ανάπτυξη των όγκων που τρέφονται από τα οιστρογόνα. Οι γιατροί στις ΗΠΑ συνιστούν την καθημερινή λήψη αυτών των φαρμάκων για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Παρενέργειες

Οι ερευνητές δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι το μειονέκτημα των θεραπειών αυτών είναι οι παρενέργειες, όπως ναυτία και εξάψεις, ή ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την ταμοξιφαίνη και ο κίνδυνος οστεοπόρωσης που σχετίζεται με τη λήψη αναστολέων της αρωματάσης.

Ωστόσο τα μακροπρόθεσμα οφέλη της ορμονικής θεραπείας για επιβίωση, τα οποία δεν είναι μεν ορατά και αισθητά, είναι δε πραγματικά, καλό θα είναι να αναγνωριστούν από τους ασθενείς.

Τα καλά νέα

Οι ειδικοί διαπίστωσαν μια βελτίωση στην τήρηση των συστάσεων από το 70% το 2004 στο 84% το 2011, η οποία μειώθηκε ελαφρώς στο 82% το 2013.

Ωστόσο ένα 18% των γυναικών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία δεν τη λαμβάνουν, σημειώνουν οι ερευνητές. Επίσης υπήρχε και ένα 3% που κακώς έλαβε την ορμονική θεραπεία, ενώ δεν δικαιολογούταν από το δικό τους τύπο καρκίνου του μαστού.

 

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Oncology.

 

webmd.com

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics