Αν και ήδη το
Μνημόνιο 2 έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, παραμένει απόλυτα επίκαιρη η ανακοίνωση
της «Συνεργασίας Φαρμακοποιών» (με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου), με την οποία
γίνεται ένας απολογισμός της κατάστασης στη χώρα και στον κλάδο το τελευταίο
διάστημα και εξετάζονται οι συνέπειες της επιβολής των μέτρων του μνημονίου στους
Έλληνες πολίτες και στο ελληνικό φαρμακείο:
"11/2/2012
Διανύουμε τις πιο κρίσιμες στιγμές για την πορεία της χώρας μας και του κλάδου ειδικότερα. Η κρισιμότητα της κατάστασης μας επιβάλλει την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε για το περιεχόμενο του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που θα το συνοδεύει.
Η ανατροπή όλων των δημοσιονομικών και εργασιακών σχέσεων ανατρέπει ριζικά τις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 60 χρόνων, οι οποίες προέκυψαν μετά από θυσίες και αγώνες του λαού μας και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης. Η χώρα μας επιλέγεται να γίνει η κερκόπορτα για παρόμοιες αλλαγές και στις υπόλοιπες χώρες. Η θυσία όλων αυτών για χάρη των τοκογλύφων, των τραπεζών και των πολιτικών τους αντιπροσώπων θα φέρει την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω με απρόβλεπτες συνέπειες για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Από τα στοιχεία που σας παραθέτουμε παρακάτω προκύπτει ότι οι επιπτώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας και τον κλάδο είναι καταστροφικές. Γίνεται φανερό πλέον ότι υπάρχει διευθυντήριο το οποίο προσπαθεί να επιβάλλει την νέα τάξη πραγμάτων σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας οδηγώντας τους στην εξαθλίωση. Οι όποιες αλλαγές επιχείρησε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας ήταν εναρμονισμένες στην κατεύθυνση των όσων προβλέπει σήμερα το 2ο μνημόνιο.
Συρρικνώνεται η Δημόσια υγεία, ακριβαίνουν τα ασφάλιστρα, μειώνονται δραστικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων μέσω του αποδιδόμενου ΦΠΑ, απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα πολλών νοσηλευτικών μονάδων και των φαρμακείων, αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε όλα τα επίπεδα, απειλείται η ποιότητα του φαρμάκου και οδηγεί στη ανεργία ένα μεγάλο κομμάτι επιστημόνων και υπαλληλικού προσωπικού.
Ειδικότερα για τα φαρμακεία, επιχειρείται η εξόντωση του μικρομεσαίου φαρμακείου της γειτονιάς και η απαξίωση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών τις οποίες προσφέρει, μέσω της οικονομικής του ασφυξίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαν επακόλουθο την είσοδο πολυεθνικών αλυσίδων στην διακίνηση του φαρμάκου, οι οποίες θα επηρεάσουν σοβαρά την τιμή του φαρμάκου δημιουργώντας καρτέλ και στον χώρο αυτό. Ο πόλεμος τον οποίο υφίστανται φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί και οι φαρμακαποθήκες είναι ενδεικτικός των προθέσεων αυτών.
Η υποκρισία του Υπουργού Υγείας για δήθεν βελτίωση του συστήματος υγείας σε όφελος του πολίτη απεδείχθη ότι ήταν καθαρά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των πολιτικών του προϊσταμένων στην κατεύθυνση εφαρμογής των συνταγών του νεοφιλελευθερισμού.
Ο κλάδος, όλο αυτό το διάστημα αντιστάθηκε σθεναρά, παρ? όλες τις παραλείψεις του και τα λάθη του. Μπροστά στη λαίλαπα την οποία ετοιμάζανε, οι συνάδελφοι φαρμακοποιοί συνειδητοποίησαν την απειλή για την επαγγελματική τους επιβίωση και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια. Οι όποιες διαφωνίες και παραλείψεις ήταν δευτερεύουσας σημασίας για τους αγώνες που δώσαμε, μπροστά στις σχεδιαζόμενες πολιτικές για την υγεία και το φάρμακο. Δεν αποδίδουμε σε κανέναν προθέσεις υπονόμευσης και ξεπουλήματος των αγώνων του κλάδου. Όλοι μας πιστεύουμε ότι έχουμε γίνει σοφότεροι, όσον αφορά το γεγονός, από που προέρχεται η απειλή για τα συμφέροντα του κλάδου και του συστήματος υγείας γενικότερα.
Οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργάνων, στο σύνολό τους, ήταν στην κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων του κλάδου, μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Η στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, η στήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η απαίτηση εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, η προάσπιση του φαρμακείου της γειτονιάς και των απομακρυσμένων περιοχών, η στήριξη του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, οι συλλογικές συμβάσεις κ.ά ήταν αποφάσεις που δείχνουν την αποφασιστικότητα του κλάδου για ουσιαστικές αλλαγές.
Μένουν να γίνουν πολλά που δεν έγιναν κατά την διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, επαναπαυμένοι στις «δάφνες» του παρελθόντος. Οι ενοποιήσεις των συνεταιριστικών μονάδων, οι νέες μορφές εταιρικών φαρμακείων, η οργανωτική αναμόρφωση του Π.Φ.Σ. και των συλλόγων, η αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους συλλόγους προς τα μέλη τους κ.ά είναι ενδεικτικά για να δείξουν την υστέρηση των προηγούμενων χρόνων.
Η σκληρή πραγματικότητα την οποία θα ζήσουμε, απαιτεί από όλους μας, όργανα και πρόσωπα, να θυμόμαστε τι λέγαμε και τι θα λέμε αύριο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Τι εκπροσωπούσαμε και τι θα εκπροσωπούμε αύριο και από ποιές θέσεις, πολιτικές ή συνδικαλιστικές. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες θα φανεί ποιος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον κλάδο και ποιος θα υποκύψει στις πιέσεις και στις προσωπικές του φιλοδοξίες. Θα κριθούμε όλοι.
Καλούμε τον Π.Φ.Σ., τα ΔΣ των Φαρμακευτικών Συλλόγων και όλους τους συναδέλφους φαρμακοποιούς να αντιδράσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτά τα μέτρα που έρχονται. Σας καλούμε να κινητοποιηθείτε άμεσα, μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορείς και εργαζόμενους, για την απόκρουση και την ακύρωση αυτών των μέτρων και της κατοχικής δανειακής σύμβασης.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΦΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”