Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς

16/4/2021 4:58:10 μμ
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, έξι συνολικά τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας μπαίνουν σταδιακά στην υποχρεωτική χρήση των self tests. Τα τεστ θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους εξής κλάδους:

Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών).· Εστίαση. Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.). Υπηρεσίες καθαρισμού. Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.


Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στα τεστ αυτοδιάγνωσης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως από την ερχόμενη Δευτέρα, στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Πρόστιμα 300 ευρώ για όσους δεν ακολουθούν τις διαδικασίες

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώνουν τα αποτελέσματα των self tests στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ωστόσο όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μόνο για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι εργαζόμενοι θα δύνανται να καταχωρίζουν το αποτέλεσμά τους έως και την Κυριακή 25 Απριλίου. Με αρνητικό αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος πηγαίνει κανονικά στην εργασία του. Εάν είναι θετικό, εντός 24 ωρών ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση του εργοδότη ή του ίδιου και σε περίπτωση επαλήθευσης θα παραμένει σε καραντίνα. Απαντώντας στο ερώτημα «τι θα συμβεί, εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός δεν έχει κάνει το τεστ και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. «Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test». Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, τού επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ