Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η νικοτίνη καταστρέφει τη μνήμη

10/10/2016 7:21:09 μμ
Και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τόσο η νικοτίνη που περιέχουν τα συμβατικά όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου σε εφήβους και ενήλικες σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Σιγάλα, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Κέντρο Βασικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.


Η νικοτίνη είναι μια τοξική ουσία που δημιουργεί εγκεφαλικές βλάβες σε μοριακό, κυτταρικό και οργανικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ερευνητή, μελέτες που έχουν γίνει σε εγκεφαλικά τμήματα καπνιστών και μη έχουν δείξει πως οι πρώτοι υστερούν σε μέγεθος με τους δεύτερους. Παράλληλα επηρεάζεται αρνητικά η απόδοση στη μνήμη, τη μάθηση και την ικανότητα συγκέντρωσης.


Ο κ. Σιγάλας αναφέρει σχετικά με τους εφήβους πως: «μελέτες έχουν δείξει μειωμένες μαθησιακές επιδόσεις στους μαθητές που καπνίζουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές».


Η νικοτίνη δια μέσω των πνευμόνων περνά στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο που προσκολλάται σε μια ομάδα πρωτεϊνών, τους νικοτινικούς υποδοχείς, απορρυθμίζοντας έτσι τις λειτουργίες των νευρωνικών δικτύων (των εγκεφαλικών κυττάρων).


Προσθέτει ακόμα πως η νικοτίνη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο παραμένει το ίδιο επικίνδυνη καθώς είναι μύθος η μικρότερη συγκέντρωση ενώ συμπληρώνει πως «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρήσουμε με ακρίβεια πόση είναι η πραγματική έκθεση στη νικοτίνη» σε όσους μιλούν για τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.


Ο κ. Σιγάλας υπογραμμίζει ότι, στην ουσία, η νικοτίνη, εφόσον προκαλεί εθισμό «είναι ένα νόμιμο ναρκωτικό» και, με δεδομένο ότι υπάρχουν τόσοι καπνιστές, αυτό «αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία».


Κατά την εφηβεία το κάπνισμα είναι ακόμα χειρότερο καθώς τότε τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου βρίσκονται υπό διαμόρφωση και η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει τις κυτταρικές συνδέσεις με αρνητικά αποτελέσματα.


Όλα αυτά όμως δεν αφορούν όσος μόνο καπνίζουν, αλλά και τους παθητικούς καπνιστές. Χαρακτηριστικά ο νευροεπιστήμονας αναφέρει «Από τη στιγμή που υπάρχει έκθεση σε νικοτίνη, ακόμη και παθητική, έχει ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις», ενώ συμπληρώνει «μερικοί έφηβοι έχουν επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες τους ήδη από την έκθεσή τους στη νικοτίνη κατά τη διάρκεια που ήταν έμβρυα».


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στις 5 γυναίκες καπνίζει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ποσοστό φυσικά μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς σε αυτά τα δεδομένα δεν έχει συμπεριληφθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο.


Τέλος μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν πρόωρα στη νικοτίνη, από την κοιλιά της μητέρας τους, έχουν όχι μόνο μειωμένη ικανότητα μάθησης και χειρότερη απόδοση στο σχολείο, αλλά επίσης αυξημένο στρες και μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν τη χρήση ναρκωτικών και να εθιστούν σε αυτά.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης και με συνεδρίες για τη διακοπή του καπνίσματος
Με εγχειρίδια, webinars και άλλες πηγές πληροφόρησης






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics