Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η μεγάλη μάχη για τα γενόσημα και το μπέρδεμα της διείσδυσης στην αγορά

28/8/2013 6:36:41 μμ
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 60% γενόσημα στην αγορά, θα πρέπει να πετάξουμε όλα τα γνωστά επώνυμα φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών με ληγμένη πατέντα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Έντονη είναι η φιλολογία το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα γενόσημα και την προσπάθεια διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά, ώστε να αποσπάσουν το 60% του συνόλου. Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί και έχει αναφερθεί και σε συγκεκριμένα κίνητρα που θα δοθούν, ώστε να υπάρχει στροφή γιατρών και ασθενών στα γενόσημα. Εκείνο το οποίο δεν έχει δυστυχώς προσδιορίσει είναι το τι ακριβώς αναφέρει λέγοντας "μερίδιο 60%".


Προφανώς αναφέρεται στον όγκο και όχι στη συμμετοχή στην αξία τους στο σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς. Αν μιλούσε για αξία, τότε η Ελλάδα θα ήταν μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, αφού βάσει των στοιχείων της IMS, τα generics έχουν μερίδιο της τάξης του 14-15% με στόχο το 20% το 2016 διεθνώς. Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για την ελληνική αγορά είναι πως τα προστατευόμενα -κοινώς τα on patent- φάρμακα έχουν μερίδιο σε όγκο στην Ελλάδα που βρίσκεται κάτω του 25%, ενώ το μερίδιό τους σε αξίες είναι επίσης κάτω του 40%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της IMS.


Το 60% των χρημάτων που δαπανώνται για φάρμακα κατευθύνεται είτε για αγορά γενοσήμων είτε για αγορά φαρμάκων με ληγμένη πατέντα, κυρίως για τα δεύτερα. Δυνητικά λοιπόν, αυτό το 60% της συνολικής δαπάνης θα μπορούσε να αφορά γενόσημα, και εδώ όντως έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης ότι ο στόχος είναι εφικτός (αν μιλά για αξίες) με την "προοπτική" όμως ότι θα πετάξουμε από την ελληνική αγορά όλα τα γνωστά επώνυμα φάρμακα μεγάλων πολυεθνικών, που η πατέντα τους έχει λήξει!!!


Βέβαια ο κ. Γεωργιάδης μιλά προφανώς για μερίδιο γενοσήμων όσον αφορά στον όγκο τους στην αγορά, γεγονός που πάλι μεταφράζεται σε προσπάθεια εξοβελισμού των ληγμένης πατέντας πρωτότυπων φαρμάκων καθώς δεν τους αφήνει μερίδιο πάνω από 15%.


 

Πηγή: healthview.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ