Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«H Mαρία Αντουαννέτα του ΙΣΤ': fashion victims και παντεσπάνι αντί για ψωμί!!!»

31/8/2012
'Αρθρο του συναδέλφου φαρμακοποιού Πλούταρχου Ζαννιά.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Όταν οι λύσεις των οικονομικών προβλημάτων της χώρας αναζητούνται επιμόνως σε συνεχείς και οριζόντιες περικοπές των δαπανών στη δημόσια υγεία είναι πασιφανές ότι επιχειρείται νέα κατηγοριοποίηση σε επίπεδα «προσφοράς», «επάρκειας» υπηρεσιών υγείας «παρόχων». Κ. Καθηγητά Λ. Λιαρόπουλε γνωρίζετε κάτι να μας πείτε για το κλίμα της τελευταίας δεκαετίας.


Το φαρμακείο είναι πάροχος στο σύστημα δημόσιας υγείας, πολυσθενικός, με δυναμικό ισχυρό. Οι ραγδαίες εξελίξεις σ' αυτή την κατεύθυνση, στη χώρα μας τουλάχιστον, προς τη νέα κατηγοριοποίηση, επιβραδύνονται κάπως γιατί η συγκυρία είναι δύσκολη και αυτό γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Σε άλλη περίπτωση κανένας δε γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Αναφέρω μόνο ότι το «27%» είναι παράγων επιβραδυντικός προς δυσμενέστερες εξελίξεις. Δεν αρκεί να το σημειώνουμε - χρειάζεται να το αξιοποιήσουμε!


Από την άλλη όμως προβάλλονται αιτήματα και απαιτήσεις από τους οικονομικά ισχυρούς με φαρμακοβιομηχάνους. Η στάση και οι επιλογές τους δεν είναι καθόλου τυχαίες ούτε συγκυριακές. Δρουν με ακρίβεια χωρίς να τους διαφεύγει η κάθε λεπτομέρεια που τους αφορά. Αναφέρω τμήμα της επιστολής του Σ.Φ.Ε.Ε. προς την κυβέρνηση την 01/08/2012. Όλο το περιεχόμενο της επιστολής εστιάζει στην άρνησή τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένες να καταβάλουν claw back του οποίου ο υπολογισμός είναι τελείως αδιαφανής, τη στιγμή που πληθώρα θεσμοθετημένων μέτρων δεν έχουν εφαρμοστεί καθόλου ή έχει καθυστερήσει υπερβολικά η εφαρμογή τους. Ήτοι: α) μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών off-patent/generics, β) πληρωμή rebate φαρμακοποιών, γ) μείωση περιθωρίου κέρδους της εφοδιαστικής αλυσίδας στο 15 %, ποσοστά συνασφάλισης, πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ε) καταπολέμηση της απάτης μέσω πάταξης του φαινομένου πλαστών συνταγών, της πλήρους μηχανοργάνωσης του συστήματος κλπ».


Και τα κρούσματα πληθαίνουν. Στις 20/08/2012 επιστολή της NOVARTIS προς τον Π.Φ.Σ. για τα φάρμακα του Ν.3816/2010 για πίστωση 60 ημερών 2% έκπτωση ή 90 μέρες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.


Τώρα άνοιξαν και τσίρκο και ψάχνουν για αμισθί υπαλλήλους φαρμακοποιούς!


Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τα φαρμακεία να είναι ένα βήμα πριν τον αιφνίδιο θάνατο, διεξάγεται και η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Κυρίως για να παίρνουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε πίσω!! Και αν το κράτος δεν τα έχει ή δε θέλει να τα δώσει δεν θα τα πάρουμε ποτέ. Το κέρδος του φαρμακείου, 30 ευρώ-15%-18%, δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο την εξειδικευμένη εργασία μας. Σ' αυτή την αντιπαράθεση μεταθεσμικά να εκκρεμούν, με τους βιομήχανους να αυταρέσκονται ότι είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, σ' ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες.


Το δικό μας μέτωπο πρέπει να είναι αραγές. Για να έχουμε το προβάδισμα που είναι συντελεστής νίκης. Είμαστε σε θέση να διαρρήξουμε την omerta ανάμεσα στην πολίτική εξουσία και τα πολιτικά συμφέροντα; Μπορούμε να επιβάλλουμε τους όρους μας μέσα από ένα σταθερό και διαρκές κλίμα διαλόγου με την κυβέρνηση; Να υποδείξει στους βιομήχανους το δρόμο της νομιμότητας και των υποχρεώσεων τους. Καιρός είναι οι βαρόνοι του παγκόσμιου πλούτου, οι πολυεθνικές του ευρωπαϊκού βορρά και οι Αμερικάνες αδερφές τους να τελειώσουν το πάρτι που έχουν αρχίσει από το 2009 έως σήμερα.


Ούτε ρεβανσισμοί ούτε ατομικές και μονοσήμαντες στρατηγικές. Η δύναμη του δικαίου μας θα επικρατήσει σπάζοντας τη σιωπή, αναγνωρίζοντας την αμείλικτη, νέα κοινωνική-οικονομική πραγματικότητα που μας περικυκλώνει επικίνδυνα. Η κυβέρνηση να αποδεχτεί νέα μεθοδολογία για τη διαχείριση των θεμάτων του φαρμακείου. Βήμα βήμα- σημείο σημείο να δοθούν απαντήσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ