Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


H κρυφή γοητεία της καινοτομίας (απλά μαθήματα υποταγής ή αντίστασης)

1/7/2016 8:14:58 πμ
Γράφει ο Γιώργος Κουτέπας, φαρμακοποιός, αντιπρόσωπος Φ.Σ. Αττικής στον Π.Φ.Σ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα τελευταία τεύχη του «Φαρµακευτικού Κόσµου» έχουν γίνει µια πολύ ενδιαφέρουσα πνευµατική άσκηση οριοθέτησης του περιεχοµένου εννοιών που χρησιµοποιούνται κατά κόρον στο διάλογο για τις διεξόδους βιωσιµότητας που έχει το φαρµακείο.


Έτσι ακριβώς όπως η «Δηµιουργική Πώληση», έτσι και η «Επιχειρηµατικότητα» και η «Καινοτοµία» πολλές φορές χρησιµοποιούνται όχι µε το ουσιαστικό τους περιεχόµενο, αλλά περισσότερο ως επιχειρήµατα «αγοράς» από το φαρµακείο διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών, επιχειρήµατα που κρύβονται πίσω από ένα ψυχαναγκαστικό «πρέπει».


«Πρέπει» να είσαι «Επιχειρηματικός» και «Καινοτόμος», είναι μια προτροπή που κρύβει πίσω της μια τεχνική φόβου του τύπου «αν δεν πάρεις αυτό που θέλω να σου πουλήσω κινδυνεύεις».Κινδυνεύεις να χάσεις μερίδια και να μείνεις έξω από μία αγορά που άκριτα διαθέτει και σπαταλά ακόμα πόρους σε οτιδήποτε μοιάζει να μπορεί να φέρει μια προοπτική διεξόδου ή διαφοροποίησης σε έναν ανταγωνισμό που εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Σήμερα, που η πρόσβαση του πληθυσμού στο web και τα smartphones, τα wearables* και το internet of things** αγγίζει την καθολικότητα, το μόνο όριο στην παροχή υπηρεσιών είναι η φαντασία και η εφευρετικότητα αυτού που υλοποιεί τέτοιες λύσεις.


Σε αυτό το περιβάλλον το σύγχρονο φαρμακείο των υπηρεσιών δεν μπορεί για άλλη μια φορά να φορέσει το παλιό του κουστούμι, να εμφανίσει την συμπεριφορά των ετών 1995-2010, τότε που γέμιζε τα ράφια του με όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούσαν για να μη μείνει δυσαρεστημένος κανένας «πελάτης». Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον το απαγορεύει.


Η κρίσιμη ιδιότητα που θα χρειαστεί να επιστρατεύσει το φαρμακείο για το διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο μέσα σε αυτό το χάος λέγεται ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.


Ανατρέχοντας στον πραγματικό ορισμό της καινοτομίας, θα διαπιστώσουμε ότι η πραγματική φύση της αναφέρεται στην εισαγωγή νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών με σκοπό την παροχή νέας και πρόσθετης αξίας. Προσοχή! Αυτό αποτελεί και το κρίσιμο συστατικό της! Δεν εισάγουμε καινοτομία απλά για να εισάγουμε καινοτομία. Η σκοπιμότητα της καινοτομίας θα πρέπει να αξιολογείται σε σχέση με την πρόσθετη αξία που μπορεί να αποφέρει.


Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα μας προτείνουν κάτι «νέο» και «καινοτόμο» για το φαρμακείο μας το οποίο θα μας κάνει «σύγχρονους» και «καλύτερους επιχειρηματίες», αν θέλουμε να σώσουμε τους πόρους μας από τη σπατάλη θα πρέπει να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:


  •  Τι θα προσφέρει αυτή η καινοτομία στο φαρμακείο μου και τι σε αυτόν που το επισκέπτεται;
  •  Πόσο αποτιμάται το όφελος αυτού που προσφέρει και πόσο κοστίζει σε πόρους;
  •  Πώς γίνεται αντιληπτό αυτό το όφελος από αυτόν που έρχεται στο φαρμακείο;
  •  Ποιες οι εναλλακτικές επιλογές για να παρέχω αυτήν την αξία;


Η σημαντικότερη βεβαίως παράμετρος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι η εξής: η αξία που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο ως κομμάτι του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί τη ρεαλιστική διέξοδο και επιλογή για την βιωσιμότητα του φαρμακείου. Εκεί βρίσκεται η πραγματική αξία και εκεί θα πρέπει να την αναζητήσουμε.


*«έξυπνες» ψηφιακές συσκευές που φοριούνται
** διασύνδεση συσκευών και επαγγελµατικού εξοπλισµού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απόλυτη άνεση και ευελιξία για τις θηλάζουσες μητέρες
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ