Δύο νέα φάρμακα, των οποίων η ανάπτυξη προήλθε μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν πάρει ήδη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τον Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων της MSD, Αντώνη Καρόκη. Μιλώντας στο 7ο Συνέδριο «Healthcare Transformation» ο ομιλητής ανέφερε πως οι νέες τεχνολογίες, οι νέες γενετικές θεραπείες και η ιατρική ακριβείας είναι πλέον πραγματικότητα.
«Πηγαίνουμε σε νέες κατηγορίες φαρμάκων. Έχουμε πολλά να δούμε από επενδυτικής πλευράς. Όλες οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικές», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος επικεντρώθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και του ανταγωνισμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφορικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο υπ. Υγείας ανέφερε πως είναι θέμα χρόνου η υλοποίησή της και στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες από το 2025. Ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε αναλυτικά: «Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο». Στο ίδιο συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε κορυφαίους παράγοντες από τον χώρο της Υγείας, ειπώθηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση φέτος, ενώ το clawback το 2023 ήταν πράγματι εκτός ελέγχου.
Ο φαρμακοποιός και σύμβουλος του υπουργού Υγείας Χαράλαμπος Καραθάνος, ανέφερε πως το αναπτυξιακό clawback θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2027 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο θεσμός του clawback θα ξεπεραστεί έως το 2027 και θα αντικατασταθεί από rebate με βάση την κατανάλωση. Σημείωσε πως στις αρχές του 2026 θα υπάρξει οριστικός έλεγχος της συνταγογράφησης.