Η ινομυαλγία (ΙΝΜ) περιγράφεται ως αυτοάνοσης αιτιολογίας φλεγμονή του συνδετικού ιστού, η οποία συχνά μπορεί να σχετίζεται με τροφικές αλλεργίες που επιδεινώνονται από δευτεροβάθμιες διατροφικές και νευρολογικές ανισορροπίες.
Αναφέρεται ως μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού, καθώς αφορά πόνο στους μυς και όχι στις αρθρώσεις.
Ο πάσχων υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο, καθώς οι μύες, οι τένοντες και οι ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου.
Η ινομυαλγία μπορεί να εμφανιστεί ως δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ. Παρουσιάζεται επίσης ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.
Διατροφική αντιμετώπιση της Ινομυαλγίας
Διατροφικά συμπληρώματα δείχνουν ότι μπορούν να μειώνουν τα συμπτώματα της ινομυαλγίας.
Πιο συγκεκριμένα:
- Σύμπλεγμα μαγνησίου/μηλικού οξέος/βιταμινών Β: Το μαγνήσιο, το μηλικό οξύ (βρίσκεται άφθονο στα πράσινα μήλα) και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ειδικά Β1 και Β6) συμμετέχουν στον μεταβολισμό της γλυκόζης στους μυς, ώστε να παραχθεί ενέργεια. Μια μικρής κλίμακας έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτών των συστατικών μείωσε τον πόνο στους ασθενείς με ινομυαλγία.
- Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-λιπαρά αποτελούν δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών και προωθούν την ικανότητά τους να λειτουργήσουν σωστά. Συγκεκριμένα, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά στην ινομυαλγία. Περίπου 15% της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου αποτελείται από δοκοσαεξανοϊκό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας και προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Χορήγηση 2.500 mg από συνδυασμένο EPA/DHA συνέβαλαν στη βελτίωση του πόνου που προκαλεί η ινομυαλγία. 'Αλλες εκτενέστερες μελέτες δείχνουν ότι τα ω-λιπαρά μειώνουν τα τριγλυκερίδια, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορούν να λειτουργούν σαν ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό.
- Βιταμίνες C και E: Αυτές οι δύο βιταμίνες λειτουργούν ως ισχυροί αντιοξειδωτικοί παράγοντες και προστατεύουν τα κύτταρα από τις οξειδώσεις. Μια έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο βιταμινών μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ινομυαλγία.
- L-Καρνιτίνη: Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι 500 mg καρνιτίνης τρεις φορές την ημέρα συνέβαλαν στη μείωση του πόνου και της κόπωσης που προκαλούνται από την ινομυαλγία.
Τι περιμένουμε από τη μελλοντική έρευνα
Η ερευνητική δραστηριότητα που αφορά τη διαιτητική αντιμετώπιση της ινομυαλγίας εστιάζεται γύρω από τις ευεργετικές επιδράσεις διάφορων θρεπτικών συστατικών.
Στην εργασία των Cordero και συνεργατών του (2012) επιβεβαιώθηκε σημαντική ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 σε διαφορετικούς τύπους ινομυαλγίας, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ευεργετική η συμπληρωματική χορήγησή του. Η ανεπάρκεια του συνενζύμου Q10 έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Ακόμα, πολλές έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη του συνενζύμου Q10 με παρουσία κατάθλιψης, αίσθημα κούρασης και άλλων χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το συνένζυμο Q10 συσχετίζεται με την παθοφυσιολογία της ινομυαλγίας και οι ασθενείς, μέσω της συμπληρωματικής λήψης του, μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά.
Βιταμίνη D και ινομυαλγία
Η βιταμίνη D παρουσιάζει σαφή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με ινομυαλγία. Όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας, ενώ, όταν είναι επαρκής, τα συμπτώματα μειώνονται (Wepner et al. 2014).
Σε άλλη έρευνα διαφάνηκε συσχέτιση μεταξύ της έντασης του πόνου που νιώθουν οι ασθενείς με ινομυαλγία και της έλλειψης βιταμίνης D. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συναντώνται συχνά σε χρόνιες καταστάσεις άλγους (όπως συμβαίνει στην ινομυαλγία).
Ταυτόχρονα, η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D επιφέρει άμεση επίπτωση στην ένταση του άλγους. Οι συγγραφείς υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι ασθενείς που εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν μεγαλύτερη αίσθηση του πόνου (Okumus et al.2013).
Επομένως, η συγκεκριμένη βιταμίνη χρήζει ιδιαίτερης διερεύνησης από περαιτέρω έρευνες, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση.
Δημήτρης
Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού
Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής
Εταιρείας.
Παραπομπές
-
Cordero, M.D., Santos-García, R., Bermejo-Jover, D., Sánchez-Domínguez, B., Jaramillo-Santos, M.R. & Bullón P. (2012). "Coenzyme Q10 in salivary cells correlate with blood cells in Fibromyalgia: Improvement in clinical and biochemical parameter after oral treatment”. Clin Biochem 45 (6): 509-511.
-
Okumus, M.,Koybası, M.,Tuncay, F.,Ceceli, E.,Ayhan, F.,Yorgancioglu, R. &Borman, P. (2013). "Fibromyalgiasyndrome: is itrelatedtovitaminDdeficiencyinpremenopausalfemale patients”. Pain Manag Nurs14 (4): e156-e163.
-
Wepner, F., Scheuer, R., Schuetz-Wieser, B., Machacek, P., Pieler-Bruha, E., Cross, H.S., Hahne, J. & Friedrich M. (2014). "Effectsofvitamin Donpatientswithfibromyalgia syndrome: arandomizedplacebo-controlledtrial”. Pain 155 (2): 261-268.