Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η χρήση παρακεταμόλης κατά την κύηση αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος στο παιδί

12/2/2016 12:29:00 μμ
Υπό διερεύνηση ο συσχετισμός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τα μωρά είναι πιθανό να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος αν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της κύησης λάμβαναν παρακεταμόλη αναφέρει μια νέα Νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε παθήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης για τις οποίες οι έγκυες είχαν πάρει παρακεταμόλη και τις συνέκριναν με τα ποσοστά άσθματος σε δείγμα 114.500 παιδιών, όταν αυτά ήταν 3 και 7 ετών. Συνολικά, το 5,7% των παιδιών είχαν διαγνωστεί με άσθμα μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ενώ το 5,1% είχαν εκδηλώσει την πάθηση μέχρι να γίνουν 7 ετών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια διαρκή σχέση μεταξύ άσθματος στα 3χρονα και την έκθεσής τους στην παρακεταμόλη κατά την διάρκεια της ενδομήτριας ζωής τους. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει παρακεταμόλη περισσότερες από μια φορές.

Η σχέση μεταξύ παρακεταμόλης και κινδύνου άσθματος ήταν όμοια είτε οι μητέρες είχαν πάρει την δραστική ουσία για πόνο, πυρετό ή γρίπη, γεγονός που σημαίνει ότι το φάρμακο από μόνο και όχι η υποκείμενη αιτία, είναι ο ένοχος. Πάντως η μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ εκδήλωσης παιδικού άσθματος και μητρικής χρήσης παρακεταμόλης όταν οι μητέρες δεν ήταν έγκυες ή αν ο πατέρας είχε κάνει χρήση του αναλγητικού.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics