Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, και όχι μόνο, υπάρχει τεράστια στροφή των καταναλωτών στην αγορά και χρήση φαρμακευτικών φυτών-βοτάνων, τα οποία σύμφωνα με τις μελέτες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας, άλλα και της διατροφής.
Η χρήση τους στην αντιμετώπιση ασθενειών ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ σήμερα ορισμένα από αυτά τα φυτά αποτελούν αναντικατάστατο προϊόν σε κάθε σπίτι. Παρ' όλα αυτά όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί αν κάνουμε σωστή χρήση και αν πράγματι αυτά τα φυτά που έχουμε στα συρτάρια μας διατηρούν για μεγάλη χρονική διάρκεια όλες τις δραστικές ουσίες που είναι χρήσιμες για τον οργανισμό μας.
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχείρησε να δώσει η καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή-Καμβούκου, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Οικογιορτής».
Η κ. Βογιατζή σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι σημαντική η αναγραφή του τόπου και κυρίως η ημερομηνία συλλογής στις συσκευασίες των φαρμακευτικών φυτών «διότι τα αιθέρια έλαια των φυτών αυτών μειώνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου». Επίσης, υποστήριξε πως με βάση τις μελέτες, για να είναι εμπορεύσιμο ένα φαρμακευτικό φυτό «θα πρέπει να διατηρεί κάποια στάνταρ σε περιεκτικότατα αιθέριων ελαίων».
«Το χαμομήλι, για παράδειγμα, για να είναι χρήσιμο για τον οργανισμό θα πρέπει να έχει αιθέρια έλαια 0,4%. Αν έχει λιγότερο, τότε είναι άχρηστο» τόνισε η κ. Βογιατζή και συμπλήρωσε: «Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η μορφή που έχει το σκεύασμα. Όταν το σκεύασμα του χαμομηλιού είναι με τον ανθό, έχουμε μείωση του αιθέριου ελαίου κατά 30% στους έξι μήνες, ενώ όταν το σκεύασμα είναι σε μορφή σκόνης η μείωση των αιθέριων ελαίων φτάνει το 50% στους έξι μήνες. Αρα ειδικά η ημερομηνία συλλογής είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής».
Η κ. Βογιατζή αναφέρθηκε και στη σωστή χρήση των καρυκευμάτων που χρησιμοποιούμε στα φαγητά, δίνοντας ορισμένα παραδείγματα:
- 'Ανηθος: Προκειμένου να επιφέρει τις βελτιωτικές ιδιότητες κατά τη χρήση του «θα πρέπει το αιθέριο έλαιο της δρόγης να είναι 5ml ανά 100gr δρόγης, γιατί τότε το φυτό έχει την απαραίτητη ανηθόλη.
- Κύμινο: Χρησιμοποιείται κυρίως στα βαριά φαγητά «διότι μετατρέπει τα φαγητά που προκαλούν φούσκωμα σε εύπεπτα.
- Ρίγανη: Χρησιμοποιείται στα λιπαρά φαγητά διότι έχει την ιδιότητα να διασπά τα λίπη.
- Δενδρολίβανο: Έχει εξαιρετική φαρμακευτική δράση, επιτείνει τη δράση του αλατιού και έχει ισχυρότατη αντιοξειδωτική ιδιότητα.
Συμπερασματικά, η κ. Βογιατζή υποστήριξε πως όσοι ασχολούνται με τα φαρμακευτικά φυτά και τα καρυκεύματα θα πρέπει να σέβονται τη βιοποικιλότητα του τόπου, να έχουν σωστή καλλιεργητική τεχνική, ώστε να παράγονται προϊόντα υπεραξίας, ενώ απαιτείται από τους καταναλωτές να κάνουν ορθή χρήση των φαρμακευτικών φυτών και των καρυκευμάτων.