Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με γλυκοζαμίνη ενδεχομένως να έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιαγγειακά επεισόδια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της British Medical Journal.
Οι ερευνητές του Tulane University της Νέας
Ορλεάνης μελέτησαν στοιχεία από 450.000 υγιείς συμμετέχοντες σε διάστημα επτά χρόνων,
οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων και με την
υγεία τους.
Το 19,3% λάμβανε γλυκοζαμίνη, η οποία συνδέθηκε με 15% μειωμένο κίνδυνο
για καρδιαγγειακά επεισόδια και 9-22% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και
στεφανιαία νόσο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, δείκτη μάζας σώματος, φυλής, τρόπου ζωής,
λήψη φαρμάκων και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κίνδυνος
για στεφανιαία νόσο στους καπνιστές μειωνόταν κατά 37%.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η
γλυκοζαμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τη γλυκόλυση και αυξάνει τον καταβολισμό των αμινοξέων.
Αν και τα συμπεράσματα χαρακτηρίζονται ενδιαφέροντα, προφανώς
απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη δράση αλλά και για τις αλληλεπιδράσεις της γλυκοζαμίνης με άλλα φάρμακα, πριν αποφασιστεί να προστεθεί άλλο ένα σκεύασμα στην αγωγή
των ατόμων με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ισχυρίζονται οι ειδικοί.
Πάντως
παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η γλυκοζαμίνη σε υψηλές δόσεις (4 μέρες/εβδομάδα για
τουλάχιστον 3 χρόνια) συνδέθηκε με 17% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.