Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η φαρμακοεπαγρύπνηση σε εφαρμογή στο κινητό

8/11/2016 10:58:43 πμ
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του Ε.Ο.Φ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για τη φαρμακοεπαγρύπνηση, ο Οργανισμός ενημέρωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι δημιουργείται, και θα είναι διαθέσιμη την επόμενη εβδομάδα, εφαρμογή για την υποβολή αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων (αρχικά για συσκευές με λειτουργικό Android και αργότερα για συσκευές με λειτουργικός iOS).


Ουσιαστικά πρόκειται για τη γνωστή Κίτρινη Κάρτα που θα πάρει και ηλεκτρονική μορφή, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης ασθενών και επαγγελματιών υγείας και τη βελτίωση των ποσοστών φαρμακοεπαγρύπνησης, αυξάνοντας τον αριθμό των αναφορών και αναβαθμίζοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Για να μπορέσει κάποιος να υποβάλλει αίτημα (είτε μέσω της εφαρμογής είτε μέσω του site του Ε.Ο.Φ.) θα πρέπει να κάνει εγγραφή στην υπηρεσία, ώστε να αποφευχθούν παραπλανητικές αναφορές. Η καταγραφή της παρενέργειας, ωστόσο, γίνεται σε καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η χρησιμότητα των στοιχείων είναι στον εντοπισμό νέων παρενεργειών και στην αξιολόγηση της επίπτωσης αυτών και των ήδη γνωστών.

Εκστρατεία φαρμακοεπαγρύπνησης

«Τα φάρμακα πέραν της θεραπευτικής τους δράσης είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη. Ενώ, για την πλειοψηφία των ασθενών, τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, ενδέχεται να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα φάρμακα να γίνουν κατανοητοί και να επικοινωνούνται στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς» ζητά ο Ε.Ο.Φ. μέσω της εκστρατείας που οργανώνει για τη φαρμακοεπαγρύπνηση 7-11 Νοεμβρίου 2016.

«Οι αρμόδιοι φορείς για τα φάρμακα, όπως ο Ε.Ο.Φ., βασίζονται στην αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών ώστε να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, σε όλα τα συστήματα αναφοράς υπάρχει το πρόβλημα της υπο-αναφοράς, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εκστρατεία μας είναι σημαντική τόσο για την βελτίωση της ενημέρωσης του κοινού αλλά και για την ενίσχυση του συστήματος».
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και το βίντεο που καλεί απλούς πολίτες και επαγγελματίες υγείας να υποβάλλουν σχετικές αναφορές.

Μήνυμα Κ. Αντωνίου, προέδρου Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ.

Το πιο σημαντικό μέρος της δουλειάς μας είναι να διασφαλίζουμε ότι τα φάρμακα που λαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας είναι αποτελεσματικά και επαρκώς ασφαλή.

Η εκστρατεία μας θα βοηθήσει το κοινό, τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας, να κατανοήσουν πώς να αναφέρουν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και να αντιληφθούν ότι είναι οι αναφορές τους που κάνουν τη διαφορά.

Μπορείτε να βοηθήσετε στο να γίνουν τα φάρμακα πιο ασφαλή, μέσω της αναφοράς όλων των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, εύκολα και γρήγορα μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ.

Η εκστρατεία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος από κοινού δράσης με τίτλο «Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE)». Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα εθνικά συστήματα αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων.

Φαρμακοεπαγρύπνηση στην Ελλάδα και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SCOPE

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Ανεπιθύμητων Παρενεργειών Φαρμάκων, κ. Λ. Κληρονόμο περίπου 500 αναφορές υποβάλλονται ετησίως στον Ε.Ο.Φ., από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας. Βέβαια, συχνότερα αναφορές υποβάλλονται απευθείας στους Κατόχους ?δειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), οι οποίοι με τη σειρά τους αποστέλλουν τα στοιχεία απευθείας στην Ε.Ε. Συνολικά, ο αριθμός των αναφορών που φθάνουν στην Ε.Ε. ετησίως από την Ελλάδα ανέρχονται στις 3 χιλιάδες και είναι διαθέσιμα και στον Ε.Ο.Φ.

Συνολικά, ο αριθμός των Κίτρινων Καρτών αυξήθηκε, από το 2012 έως το 2015, κατά 4,65%. Ενδιαφέρουσα ήταν και η αύξηση του ποσοστού των πολιτών, συγκριτικά με τους επαγγελματίες υγείας, που υποβάλλουν σχετικές αναφορές. Από 5% το 2012, το ποσοστό των ασθενών έχει φθάσει στο 43%.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα πανευρωπαϊκής αξιολόγησης της ποιότητας των αναφερόμενων παρενεργειών (2005), η ποιότητα των πληροφοριών των αναφορών από τους ασθενείς ήταν εφάμιλλη με αυτή των επαγγελματιών υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για αυτήν την προληπτική δράση
Με τίτλο: «Ο πιο σπουδαίος αγώνας είναι ο δικός σου!»






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2