Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η φαρμακευτική επικαιρότητα στον Τύπο

22/1/2010
Ειδήσεις και άρθρα υγείας, όπως δημοσιεύτηκαν σήμερα στο διαδίκτυο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

» Σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη

 

» Στα 5 δισ. ο ετήσιος τζίρος των φαρμακείων

 

» Η… γρίπη της Υγείας

 

» Πάνδημον προσκύνημα

Σκάνδαλο με τη φαρμακευτική δαπάνη

 

Δύο εκθέσεις-βόμβα που αφορούν σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα έχει στα χέρια του ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Πρόκειται για εκθέσεις που δόθηκαν εμπιστευτικά στον υπουργό και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) παρουσιάστηκαν σε όλους τους βουλευτές του ΠαΣοΚ που συμμετείχαν.

 

Στις εκθέσεις αποκαλύπτεται η τακτική που ακολουθούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς και μεγάλο μέρος εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου, η οποία έχει... στέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια της Ευρώπης όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Σε διάστημα μόλις εννέα ετών η αντίστοιχη δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχει αυξηθεί τέσσερις έως πέντε φορές. Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει το 50%.

Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύουν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες την υπερτιμολόγηση φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη έκθεση ο υπουργός χαρακτήρισε «σημαντική». Με τη γνωστοποίηση ότι παραδόθηκε η έκθεση στον υπουργό Εργασίας, σημειώθηκε μπαράζ πιέσεων από διάφορους παράγοντες- όπως αποκάλυψαν αρμόδιοι του υπουργείου- προκειμένου «να μη ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία και να μη δουν το φως της δημοσιότητας».

Η δεύτερη έκθεση κάνει λόγο για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα ύψη εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Θα τις δούμε, θα εξαγάγουμε τα συμπεράσματά μας και θα τις δημοσιοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο υπουργός Εργασίας.

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας ειδικά της πρώτης έκθεσης, η οποία αναδεικνύει τις μεθόδους με τις οποίες κερδοσκοπούν ορισμένες επιχειρήσεις εις βάρος των Ασφαλιστικών Οργανισμών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι ότι δεν δόθηκε στα χέρια των βουλευτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ.

Τις δύο σημαντικές εκθέσεις παρέδωσε στον κ. Λοβέρδο ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγητής στη London School of Εconomics, Ηλ. Μόσιαλος.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μόσιαλος κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, προκύπτει έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε διάστημα εννέα χρόνων σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Στο ΙΚΑ η αντίστοιχη δαπάνη αυξήθηκε πάνω από 400% και από 583 εκατ. ευρώ το 2000 άγγιξε τα 2,4 δισ. ευρώ το 2009. Στον ΟΓΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 450% και από 279 εκατ. ευρώ το 2000 ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ το 2009.

«Η τρομακτική αυτή αύξηση δεν συμβαδίζει με παράλληλη αναβάθμιση του επιπέδου υγείας του ελληνικού λαού» σχολιάζει ο κ. Μόσιαλος. Όπως επισημαίνει: «Τα τελευταία εννέα χρόνια κερδίσαμε περίπου ενάμιση χρόνο του προσδόκιμου ζωής. Ήμασταν το 2000 η 4η χώρα στον ΟΟΣΑ, όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής, ενώ το 2009 βρεθήκαμε στη 14η θέση». «Δηλαδή» εξηγεί «παρά την τρομακτική αύξηση της δαπάνης δεν κερδίζουμε ως λαός σε χρόνια ζωής».

Ο κ. Μόσιαλος αφήνει να εννοηθεί ότι πολλά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται και χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία δεν καταναλώνονται από τους ασθενείς αλλά παραμένουν κλειδωμένα σε συρτάρια. Επίσης τονίζει ότι επειδή δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των συνταγογραφήσεων, ούτε και ηλεκτρονικός έλεγχος διακίνησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στα δημόσια νοσοκομεία, δεν γνωρίζει κανείς αν φεύγουν φάρμακα από τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ προς ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Όπου έχουν εφαρμοστεί θεραπευτικά πρωτόκολλα» παρατηρεί «έχει σημειωθεί τεράστια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης».

Κατά τον κ. Μόσιαλο, «αν είχαμε λογική αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της τάξεως του 50%, θα είχαμε εξοικονομήσει πάνω από 1 έως 1,5 δισ. ευρώ στους δύο ασφαλιστικούς οργανισμούς (σ.σ.: ΙΚΑ και ΟΓΑ)».

Στο εξής- προσθέτει- με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ κατ΄ έτος. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο ΙΚΑ από την 1η Μαΐου και στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα Ταμεία. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι αρμόδιοι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας θα είναι εφεξής σε θέση να γνωρίζουν τα φάρμακα και τις ποσότητες που θα συνταγογραφούν οι γιατροί και για ποιον λόγο κάθε φορά. «Με συστηματική παρακολούθηση» είπε «θα μπορούμε να βλέπουμε αν υπάρχουν κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς που ακολουθούν αυτή την τακτική».

Το ερώτημα, ωστόσο, που απασχολεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως όμως τους ασφαλισμένους, είναι με ποιο τρόπο κοστολογούνται όχι μόνο τα φάρμακα αλλά οι διαγνωστικές συσκευές και τα ιατρικά υλικά στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, υπάρχουν ιατρικές διαγνωστικές συσκευές οι οποίες στοιχίζουν στην Ελλάδα 300%- 500% περισσότερο από ό,τι στις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης. Μια λύση που προτείνει είναι να υπάρξει Παρατηρητήριο Τιμών και στον χώρο της Υγείας, όπου θα «αναρτώνται» στο Διαδίκτυο οι τιμές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση. Στα φάρμακα- επισημαίνει- το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανάλωση, ενώ παραμένει μεγάλο πρόβλημα η υπερσυνταγογράφηση. Στις διαγνωστικές συσκευές, όμως, και στα υλικά υπάρχει - κατά τον κ. Μόσιαλο - τρομακτική υπερκοστολόγηση.

Ο κ. Μόσιαλος έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. «Χρειαζόμαστε επαρκή στατιστικά στοιχεία» είπε για να υπογραμμίσει ότι διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 

Πηγή: Το Βήμα (22/01/2010)

 

 

Στα 5 δισ. ο ετήσιος τζίρος των φαρμακείων

 

Σε 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο κύκλος εργασιών των 200 μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτιμάται ότι ο τζίρος αυτών των προϊόντων αντιπροσωπεύει το 7-8% του κύκλου εργασιών των φαρμακείων.

 

Αυτά προκύπτουν από μελέτες που έχει εκπονήσει η Ένωση Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).

 

Παράλληλα, αντίστοιχες μελέτες ανεβάζουν την κατανάλωση των καλλυντικών φαρμακείου στο 4-6% του ετήσιου τζίρου των φαρμακείων της χώρας. Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 10.000 φαρμακεία, με 11.500 φαρμακοποιούς. Το υπόλοιπο 85% και πλέον του κύκλου εργασιών των φαρμακείων αφορά πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 

Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων των φαρμακείων την τελευταία πενταετία προσεγγίζει το 20% μόνον από τη διάθεση φαρμάκων, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν και οι πωλήσεις των παραφαρμακευτικών προϊόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένα μεγάλα φαρμακεία διαθέτουν ξεχωριστές «γωνίες» για κάθε είδος προϊόντος, καθώς εντός των καταστημάτων μπορεί να λειτουργούν εκτός από τον παραδοσιακό χώρο διάθεσης των φαρμάκων, τμήμα καλλυντικών, οπτικό τμήμα, τμήμα ορθοπεδικών ειδών, τμήμα συμπληρωμάτων διατροφής ή τμήμα προϊόντων βρεφανάπτυξης.

 

Παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς τονίζουν ότι για την ανάπτυξη αυτών των παράλληλων δραστηριοτήτων σημαντικό ρόλο παίζει η θέση του φαρμακείου, προσθέτοντας πάντως ότι η μέση αναλογία στις πωλήσεις φαρμάκων - προϊόντων ομορφιάς ανέρχεται πλέον σε 70-30, όταν πριν από λίγα χρόνια η αναλογία διαμορφωνόταν στο 90-10.

 

Εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος των φαρμακείων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία τους μόνον από τα φάρμακα ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

 

Πηγή: Καθημερινή (22/01/2010)

 

 

Η… γρίπη της Υγείας

 

Η υποψία της «στημένης» πανδημίας της γρίπης των χοίρων τείνει να γίνει βεβαιότητα. Από τα πλέον επίσημα χείλη στην Ε.Ε. λέγεται ότι το πρόβλημα, αν και ήταν υπαρκτό, διογκώθηκε, προκειμένου οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να πουλήσουν στα κράτη πολύ μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων και έτσι να αποκομίσουν, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η ίδια πεποίθηση είχε εκφραστεί και για την προηγούμενη γρίπη, των πουλερικών. Τότε, μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι σε μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία μεγαλομέτοχος ήταν ο υπουργός ¶μυνας των ΗΠΑ επί Μπους τζούνιορ και φανατικός θιασώτης της εισβολής στο Ιράκ, Ράμσφελντ.

 

Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου τελευταία συστηματικές είναι οι αποκαλύψεις για το «κύκλωμα φαρμάκου», η κατά τα λοιπά συμπαθής και έντιμη υπουργός Υγείας, κ. Ξενογιαννακοπούλου, έως τώρα, έχει περιοριστεί απλώς να προπαγανδίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού του πληθυσμού για τη νέα γρίπη. Επειδή, όμως, προέχει το να περικοπεί η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, ούτως ώστε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί και από εκεί, αποσιωπάται κάθε άλλο θέμα.

 

Εδώ και δεκαετίες, βέβαια, τα κυκλώματα του φαρμάκου, των υπερσυνταγογραφήσεων, της καταλήστευσης των Ταμείων, της διαπλοκής φαρμάκου-γιατρών-διοικήσεων νοσοκομείων-πολιτικών γραφείων κ.ο.κ. ζουν και βασιλεύουν, επιβαρύνοντας δραματικά τον τομέα της δημόσιας Υγείας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίον αγοράζουν μεν τα δημόσια νοσοκομεία, συχνά πανάκριβα, αλλά πολλές φορές δεν χρησιμοποιούν, επειδή ακριβώς κάποια κυκλώματα θέλουν να σπρώξουν τον «πελάτη» σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αποτέλεσμα είναι οι τριτοκοσμικές συνθήκες Υγείας, ο πλουτισμός του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και βέβαια η γιγάντωση του διεφθαρμένου συστήματος ενδιαμέσων, καθώς και παραγόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στον κρατικό μηχανισμό.

 

Οι Ευρωπαίοι, βέβαια, φωνάζουν για τα εμβόλια επειδή, σε συνθήκες κρίσης, δεν έχουν την πολυτέλεια να χρηματοδοτούν –και– τις φαρμακοβιομηχανίες. Εδώ στην «ψωροκώσταινα», όπου η κυβέρνηση χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη των πολιτών, θα φτιαχτεί επιτέλους Υγεία στην υπηρεσία των πολιτών;

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (18/01/2010)

 

 

Πάνδημον προσκύνημα

του Γ. Παπαδόπουλου-Τετραδή

 

Μέτα την πανδημία των φαρμακευτικών εταιρειών και την άρνηση του πληθυσμού να εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης των χοίρων -που είναι γρίπη των πτηνών- η χώρα μπορεί να κοιμάται ήσυχη, ότι έχει στα ψυγεία της 3,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου να της βρίσκονται.

 

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 365.000 κάτοικοι επί συνόλου περίπου 11.000.000, που προβλεπόταν, και η συμφορά από την πανδημία δεν ήρθε, παρ' όλο που ο χειμώνας σε λίγο θα φύγει. Ήρθε απλώς η συμφορά του λογαριασμού.

 

Το ζήτημα δεν έχει πτοήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Φροντίζουν να αφήσουν να διαρρεύσει ότι μια πανδημία δεν φεύγει, έτσι, στο άψε-σβήσε. Μπορεί να ξανάρθει. Γι' αυτό κι εμείς δεν πάμε να εμβολιαστούμε με την πρώτη. Κρατάμε καβάτζα για τη δεύτερη.

Μόνο που η καβάτζα δεν είναι τα 3.300.00 εμβόλια, που έχουν μείνει αμανάτι στα ψυγεία, και τα οποία τα έχουμε χρυσοπληρώσει, χάρη στη σπουδή του καγκελάριου υπουργού Υγείας, που τα παράγγειλε μαζικά. Μια κι έξω: 15.800.000 δόσεις! Να μην μείνει ούτε γκριφόν εκτεθειμένο στον ιό.

 

Και τώρα; Τι θα τα κάνουμε τα εμβόλια; Ντροπή σας να σκέφτεστε τέτοιες φράσεις. Θα τα παραλάβουμε και θα τα κρατήσουμε.

 

Μπορούμε να τα βάλουμε και σ' ένα μουσείο αφέλειας και σπατάλης δημόσιου χρήματος, με την ευκολία που παραγγέλθηκαν και πληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος, ενώ άλλες προμήθειες υλικών νοσοκομείων, πρώτης ανάγκης, μένουν απλήρωτες.

 

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο προσπαθεί να ακυρώσει την παραγγελία για τα υπόλοιπα 12.500.000 εμβόλια, προς 7 ευρώ το ένα περίπου, που δεν έχουν φτάσει στη χώρα. Δεν το βλέπω.

 

Εδώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γερμανό επιδημιολόγο Βόλφγκανγκ Βόνταργκ και 11 ευρωβουλευτές, επρόκειτο «για μια ήπια επιδημία γρίπης, η οποία μετονομάστηκε ψευδώς σε πανδημία», χάρη στις σχέσεις μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τις φαρμακευτικές εταιρείες!

 

Το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής 25-29 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, αλλά κανείς σώφρων άνθρωπος δεν περιμένει αποτελέσματα. Η κατηγορία των «12», ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «προκάλεσαν την κατασπατάληση πόρων, που προορίζονταν για την υγεία, προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού, για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη» τα λέει όλα.

 

Αν όλες οι κυβερνήσεις της Δύσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι τόσο εύκολα έρμαια τριών εταιρειών, δεν θα αυτοκτονήσουν κι όλας. Γιατί μία παραδοχή ή δικαστική αποκάλυψη τέτοιου μεγέθους θα στείλει ένα κάρο κόσμο στα σπίτια του και μερικούς στη φυλακή. Με ποιούς θα γίνεται μετά η δουλειά; Ποια δουλειά;

 

Μα, η πληροφορία λέει ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τους επιστήμονες τους, επαναπροσδιόρισε τις πανδημίες, αφαιρώντας τη φράση "ένας τεράστιος αριθμός ατόμων κόλλησαν τη νόσο ή πέθαναν" από τον υπάρχοντα ορισμό και τον αντικατέστησε με τη φράση "πρέπει να υπάρχει ένας ιός που εξαπλώνεται εκτός συνόρων και στον οποίο οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία"».

Και για να μη νομίσει κανείς ότι οι Έλληνες είναι τα μαύρα πρόβατα της Ευρώπης, η βρετανική «Daily Mail» κατηγορεί με στοιχεία 11 από τα 20 μέλη της Επιτροπής Ειδικών για τη γρίπη (SAGE) ότι είχαν σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες, που παράγουν εμβόλια και αντι-ιικά.

 

Μετά παραπονιέσαι που μας έχουν του κλώτσου και του μπάτσου οι Ευρωπαίοι. Μας έχουν γιατί τον έξυπνο ληστή όλοι τον σέβονται. Τον μικροαπατεώνα κλεφταράκο κανένας.

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία (18/01/2010)


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρουσιάστηκε από την ΕΠΕ με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση