Τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές των φαρμάκων (επώνυμων ή γενόσημων) παρατηρείται ανά την υφήλιο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διάρθρωση των εκάστοτε συστημάτων υγείας, όπως φαίνεται σε έρευνα του Economist.
Στην καταγγελία των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα πανδημικά εμβόλια προχώρησε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες που έδειξαν ότι οι στατίνες, εκτός από την καρδιά, προστατεύουν και την όραση. |
Πόσο πληρώνει κάθε χώρα τα φάρμακα;
Τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές των φαρμάκων (επώνυμων ή γενόσημων) παρατηρείται ανά την υφήλιο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διάρθρωση των εκάστοτε συστημάτων υγείας, όπως φαίνεται σε έρευνα του Economist.
Για παράδειγμα, η τιμή της σιπροφλοξασίνης, μιας διαδεδομένης αντιβιοτικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας σειράς βακτηριδιακών λοιμώξεων, παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Το κόστος της εξαρτάται από τον τόπο από τον οποίο αγοράζονται τα αντιβιοτικά, καθώς και εάν πωλούνται με κάποια επωνυμία (όπως Ciloxan ή Cipro) ή εάν πρόκειται για γενόσημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο μη κυβερνητικός οργανισμός Health Action International, τα επώνυμα αντιβιοτικά πωλούνται έναντι 101 δολαρίων στις ΗΠΑ, ενώ το αντίστοιχο γενόσημο φάρμακο διατίθεται έναντι 9,25 δολαρίων. Στη Βρετανία, η τιμή των επώνυμων φαρμάκων είναι περίπου η μισή απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, ενδεχομένως λόγω της διαπραγματευτικής ισχύος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας. Στην Ινδία, πάντως, υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών για την εξασφάλιση των φτωχών καταναλωτών, με αποτέλεσμα η επώνυμη σιπροφλοξασίνη να διατίθεται ακόμη και έναντι 2,50 δολάρια το κουτί. Στη Βραζιλία, ωστόσο, οι καταναλωτές πληρώνουν τα επώνυμα αντιβιοτικά με σιπροφλοξασίνη στην ίδια περίπου τιμή με τους Αμερικανούς, παρότι το βιοτικό επίπεδο της χώρας είναι πολύ χαμηλότερο.
Οι μεγάλες αποκλίσεις στην τιμή των φαρμάκων σημαίνει στην ουσία ότι, λόγω των διαφορών στα συστήματα υγείας των χωρών, οι καταναλωτές πληρώνουν διαφορετική αναλογία του πραγματικού κόστους των φαρμάκων.
Πηγή: Ναυτεμπορική (19/01/2010)
Τέλος η αγορά εμβολίων νέας γρίπης: Το υπουργείο Υγείας κατήγγειλε τις συμβάσεις με εταιρείες για το υπόλοιπο της παραγγελίας
Στην καταγγελία των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα πανδημικά εμβόλια προχώρησε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όπως είπε χθες η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν σταματήσει οι παραλαβές εμβολίων. Έως τότε, η χώρα μας είχε παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίων από συνολικά 16.000.000 δόσεις που είχαν παραγγελθεί. Στις 30 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τις τρεις εμπλεκόμενες φαρμακευτικές επιχειρήσεις ότι καταγγέλλει τις συμβάσεις όσον αφορά το υπόλοιπο της παραγγελίας (περίπου 12.350.000 δόσεις).
Τις ανακοινώσεις αυτές έκαναν η κ. Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο απολογισμού του έργου των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.
Πηγή: Καθημερινή (19/01/2010)
Στατίνες ασπίδα (και) για τον καταρράκτη
Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες που έδειξαν ότι οι στατίνες, εκτός από την καρδιά, προστατεύουν και την όραση.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ μελέτησαν 180.000 άτομα ηλικίας 45-54 ετών που λαμβάνουν καθημερινά στατίνες και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη (που εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες μετά τα 65 έτη) μειώνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους άνδρες ο κίνδυνος μειώνεται κατά 38%, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό είναι μικρότερο και φθάνει το 18%.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ευεργετική επίδραση των στατινών όσον αφορά τον καταρράκτη δεν εμφανίζεται σε όσους αρχίζουν να λαμβάνουν στατίνες σε προχωρημένη ηλικία (μετά τα 70 έτη). Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύουν την καρδιά από στεφανιαία νόσο και προλαμβάνουν τα καρδιοαγγειακά επεισόδια. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι προστατεύουν τα μάτια από φλεγμονές, αλλά και από την οξείδωση των κυττάρων η οποία οδηγεί στην εμφάνιση καταρράκτη.
Πηγή: Το Βήμα (19/01/2010) |
|