Αλώβητα από την κρίση φαίνεται ότι μένουν τα φαρμακεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής εφημερίδας Εβδόμη (Καβάλα), αφού οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν με τους ίδιους ρυθμούς τόσο τα φάρμακά τους, όσο και τα καλλυντικά και άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Οι Καβαλιώτες έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους συμβάλλοντας στην ανακύκλωση των φαρμάκων. |
Αλώβητα από την οικονομική κρίση τα φαρμακεία
Αλώβητα από την κρίση φαίνεται ότι μένουν τα φαρμακεία, αφού οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν με τους ίδιους ρυθμούς τόσο τα φάρμακά τους, όσο και τα καλλυντικά και άλλα παραφαρμακευτικά προϊόντα.
Είναι γεγονός, ότι εδώ και μερικά χρόνια στο χώρο του φαρμακείου δεν βρίσκει κανείς αποκλειστικά και μόνο φάρμακα, αλλά και μια σειρά άλλων προϊόντων που αφορούν την περιποίηση και φροντίδα του προσώπου, του σώματος και γενικά του οργανισμού.
Κρέμες φυτικές και βιολογικές, μάσκες, καλλυντικά, αλλά και προϊόντα αδυνατίσματος, ενίσχυσης των λειτουργιών του οργανισμού κτλ. Τα είδη αυτά κερδίζουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, αφενός διότι είναι φθηνά, αφετέρου γιατί είναι και αποτελεσματικά.
«Η κρίση δεν έχει επηρεάσει τα καλλυντικά του φαρμακείου, όσο τα καλλυντικά που υπάρχουν στα υπόλοιπα καταστήματα. Τα καλλυντικά του φαρμακείου έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και ο κόσμος τα εμπιστεύεται για την ποιότητά τους. Επιπλέον είναι προσιτά στην τιμή και υπάρχουν είδη για όλα τα βαλάντια. Για αυτό το λόγο δεν έχει επηρεαστεί η αγορά τους. Εκεί που είδαμε διαφορά, είναι στο δεύτερο και τρίτο προϊόν που μπορεί να αγόραζε ο καταναλωτής υπό άλλες συνθήκες. Για παράδειγμα, θα έμπαινε στο φαρμακείο για μια κρέμα κι όταν εμείς του προτείναμε κι ένα σαμπουάν ή και μια λοσιόν θα ήταν θετικός, ενώ τώρα θέλει χρόνο να το σκεφτεί και να προγραμματίσει αυτή την αγορά για μια άλλη στιγμή», τόνισε ο φαρμακοποιός Θεόδωρος Γεωργιάδης και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι σημαντικό πως ο τομέας αυτός όχι απλά δεν έχει επηρεαστεί, αλλά θα λέγαμε ότι μια μερίδα γυναικών -κυρίως- που αγόραζαν ακριβές κρέμες από τα καταστήματα καλλυντικών, έχει μετακινηθεί προς το φαρμακείο και προτιμά τα φυτικά καλλυντικά. Άρα η αγορά αυτή βγαίνει κερδισμένη, τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες, επειδή ακόμα δεν έχουμε "χειμώνα", οι περισσότεροι περνούν γρήγορα ένα κρύωμα, χωρίς να αναζητήσουν από το φαρμακείο κάποιο σιρόπι, σπρέι ή κρέμα για την ενίσχυση του οργανισμού του. Σε αυτό το κομμάτι, ναι έχουμε μια πτώση, αλλά δεν ευθύνεται η κρίση. Μάλιστα φέτος πουλάμε περισσότερα αντηλιακά παρά σιρόπια».
Εκεί που υπάρχει επίσης μικρή μείωση είναι στα λεγόμενα προϊόντα life style. Ο ίδιος επισήμανε ότι στα φαρμακεία του κέντρου και μόνο σε αυτά, υπάρχει και μια μείωση στη συνταγογράφηση, κάτι όμως που πάλι δεν οφείλεται στην κρίση. «Οι ηλικιωμένοι εξυπηρετούνται κυρίως από τα ΚΑΠΗ, όπου και συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, για αυτό και δεν κατεβαίνουν στο κέντρο. Έτσι χάνουμε και τη συνταγή αλλά και από κάτι άλλο που ενδεχομένως να αγόραζε εφόσον βρισκόταν στο φαρμακείο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Τα καλλυντικά του φαρμακείου δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση γιατί είναι φθηνά. Η ακριβότερη κρέμα για παράδειγμα έχει 35 ευρώ και οι γυναίκες δεν την στερούν από τον εαυτό τους. Τώρα σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, είναι σταθερά. Ο κόσμος λόγω του χειμώνα τα θέλει και τα αγοράζει για να διατηρήσει την άμυνά του σε ένα υψηλό σημείο. Η δε αγορά του φαρμάκου είναι σταθερή. Το φάρμακο είναι το μόνο στο οποίο δεν γίνονται περικοπές, αφού αφορά την υγεία μας», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή.
Πηγή: εφημερίδα Εβδόμη, νομού Καβάλας (11/01/2010)
Οι Καβαλιώτες έδειξαν το ενδιαφέρον τους συμβάλλοντας στην ανακύκλωση των φαρμάκων
Φάρμακα που έχουν λήξει ή που δεν χρειάζονται πια και πετιούνται με μια κίνηση στα σκουπίδια, προκαλούν όχι μόνο μόλυνση περιβάλλοντος, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Με βάση αυτή την παραδοχή, το εργαστήριο ακτινοχημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκίνησε μια προσπάθεια αξιοποίησης των φαρμάκων-τοξικών σκουπιδιών. Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου, αναπτύσσει και εφαρμόζει μια μέθοδο που μπορεί να μειώσει τα χημικά απόβλητα και τους φαρμακευτικούς ρύπους στη φύση, αλλά και να πετύχει εκμετάλλευση των φαρμάκων ως ανακυκλώσιμου υλικού.
Πώς επιδρούν τα ληγμένα ή άχρηστα φάρμακα στην υγεία μας; Τα κύτταρά μας αποτελούνται από πολλά συστατικά και κυρίως από μεταλλικά ιόντα, τους ηλεκτρολύτες. Πολλές βλαβερές οργανικές χημικές ενώσεις όταν εισέλθουν στον οργανισμό, από το αναπνευστικό ή γαστρεντερικό σύστημα, αντιδρούν με αυτά τα μέταλλα του σώματος και καταστρέφουν τη μεμβράνη των κυττάρων, οδηγώντας στην έναρξη ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές μέχρι και καρκίνο.
Τα μη χρησιμοποιημένα ή ληγμένα φάρμακα, που καταλήγουν μέσα από το αποχετευτικό σύστημα και τις χωματερές στο οικοσύστημα, είναι το αίτιο πολλών διαταραχών στην υγεία μας. Για να πετύχουμε τη μείωση των φαρμακευτικών ρύπων και να διαφυλάξουμε την υγεία μας, πρέπει να ανακυκλώσουμε τα φάρμακα.
Οι χώρες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το φάρμακο ως ρυπαντή είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Στις χώρες αυτές, τα φαρμακεία χωρίς καμία επιβάρυνση, συγκεντρώνουν τα μη χρησιμοποιημένα φάρμακα. Στη χώρα μας στον τομέα αυτό υπάρχει νομοθετικό κενό και δεν υπάρχει ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποβλήτων. Μάλιστα μέχρι σήμερα, δεν έχει διατυπωθεί νομοθετικά η απαγόρευση ρήψης των μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων στον βιολογικό καθαρισμό ή την αποχέτευση. Τα φαρμακεία επιστρέφουν τα ληγμένα φάρμακα στις φαρμακαποθήκες, από όπου μεταφέρονται στις εταιρείες. Από το σημείο αυτό και μετά δεν γνωρίζουμε τον τρόπο καταστροφής τους ή επανάκτησης.
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, έχουν ανιχνευτεί στο πόσιμο νερό, τα φυτά, τα ποτάμια και τις θάλασσες, πάνω από 200 διαφορετικά φάρμακα, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη κτλ. Συγκεκριμένα, προκειμένου οι επιστήμονες να κατανοήσουν αν τα φάρμακα παραμένουν στο πόσιμο νερό των πόλεων διέλυσαν σε νερό μία σειρά από τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά, παυσίπονα, ορμόνες, μόνα τους ή σε συνδυασμό και χλωρίωσαν το νερό. Παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα φάρμακα δεν χλωριώνονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν το χλώριο χρησιμοποιείται για αποστείρωση του πόσιμου νερού, δεν είναι αποτελεσματικό και στα φάρμακα. Επομένως στο πόσιμο νερό υπάρχουν φάρμακα που με τις ισχύουσες μεθόδους ελέγχου της ποιότητας του νερού των πόλεων δεν ανιχνεύονται κι επομένως επανέρχονται στον βιολογικό μας κύκλο.
Πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση των λεγόμενων «οικιακών φαρμάκων» υπάρχουν από ορισμένους τοπικούς Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, οι οποίοι με δικά τους μέσα και έξοδα τα προωθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες για καταστροφή.
Στην Καβάλα ο τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος εδώ κι ένα χρόνο περίπου έχει ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2008 τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης στα 90 φαρμακεία του Νομού Καβάλας. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή, «η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική και οι Καβαλιώτες πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με τα ληγμένα φάρμακα ή αυτά που δεν χρησιμοποιούν. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία με την οποία αγόραζαν φάρμακα που δεν χρησιμοποιούσαν τελικά. Σε ό,τι αφορά την κεντρική συλλογή τους και προώθηση για ανακύκλωση, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και άλλους Συλλόγους, προσανατολίζονται σε κάποιον ιδιωτικό φορέα, μιας και για την ώρα η πολιτεία ούτε έτοιμη είναι ούτε έχει κάποιο άμεσο σχετικό σχέδιο».
Πηγή: εφημερίδα Εβδόμη, νομού Καβάλας (12/01/2010) |
|