Αυξήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης, εξαφανίστηκαν τα εμβόλια |
Αυξήθηκαν τα κρούσματα της γρίπης, εξαφανίστηκαν τα εμβόλια
Ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια, τα υγρά μαντιλάκια και οι χειρουργικές μάσκες! «Ο φόβος και η αγωνία από την αναμενόμενη εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας έχει οδηγήσει τον κόσμο σε παράλογες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά, μια κυρία ζήτησε 200 μάσκες για να τις χρησιμοποιήσει στην εταιρεία της», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο φαρμακοποιός Χάρης Λήτος.
Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό του αδικαιολόγητου πανικού - όπως λένε οι φαρμακοποιοί- που έχει καταλάβει τους Έλληνες πολίτες εξαιτίας της νέας γρίπης. Σε πολλά φαρμακεία της Αττικής παρατηρείται έλλειψη μασκών, καθώς εκεί που σκονίζονταν στα ράφια και τα ντουλάπια τώρα αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Εικόνα δηλαδή που θυμίζει Μεγάλη Βρετανία: εκεί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι πωλήσεις ψηφιακών θερμομέτρων, μασκών, αντισηπτικών. Αλλά δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: έχουν φτάσει τα 11.159, ενώ υπολογίζεται ότι αυτοί που έχουν μολυνθεί ξεπερνούν τις 100.000. Ελλείψεις όμως δεν παρατηρούνται μόνο σε μάσκες. Αρκετά φαρμακεία έχουν ξεμείνει από το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, ενώ ανάρπαστα έχουν γίνει τα αντισηπτικά τζελ, τα σαπούνια και τα υγρά μαντιλάκια.
Το φαινόμενο να αδειάζουν τα ράφια από νοσοκομειακές μάσκες έχει επεκταθεί σε πάρα πολλά φαρμακεία της πρωτεύουσας το τελευταίο διάστημα. «Έρχεται ένας πελάτης και μου λέει: “Θέλω 6-7 μάσκες”. Του λέω: “Πάρε μία. Τι να τις κάνεις τόσες;”», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος. «Το τελευταίο διάστημα η ζήτηση για μάσκες έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βέβαια χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Στο δικό μου φαρμακείο μπορεί να μην υπάρχει έλλειψη, σε άλλα όμως έχουν εξαντληθεί», επισημαίνει. Ο κόσμος ωστόσο, όπως προσθέτει, ζητάει να αγοράσει και άλλα είδη προκειμένου να προστατευτεί από τη γρίπη. «Αγοράζουν αντισηπτικά μαντιλάκια και σαπούνια, αλλά σ’ αυτά δεν υπάρχουν ελλείψεις». «Αιτία για την έκρηξη στις πωλήσεις μασκών και αντισηπτικών είναι ο πανικός», τονίζει ο φαρμακοποιός. «Αυτή η τρομολαγνεία για τη γρίπη έχει κάνει πολύ κακό στην ψυχολογία του κόσμου. Το ζούμε καθημερινά. Αυτό που τους συνιστούμε είναι ψυχραιμία. Να κάνουν τις διακοπές τους ήρεμα», εξηγεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις αντισηπτικών τζελ και σαπουνιών. Όπως τονίζεται, μπορεί να υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις μασκών, όμως η ζήτηση και σε αντισηπτικά υγρά τζελ -που δεν χρειάζονται νερό- και σε άλλα παρόμοια είδη είναι επίσης πολύ μεγάλη. Τα ζητάνε κατά κανόνα υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, προκειμένου να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Επίσης, αρκετοί γονείς τα αγοράζουν για να εφοδιάζουν τα παιδιά τους, τα οποία στέλνουν σε κατασκηνώσεις.
Άφαντα έχουν γίνει και τα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις επιπλοκές από τη νέα γρίπη. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες αναζητούσαν στα φαρμακεία όλης της χώρας το εμβόλιο με στόχο να προλάβουν ενδεχόμενη πνευμονία σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1). Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει πλέον ούτε μία διαθέσιμη δόση...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής Κώστα Λουράντο, «τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν ημερομηνία λήξης τον Ιανουάριο του 2010. Άρα δεν πρόκειται για νέες παρτίδες- αντίθετα υπολογίζω πως τα προμηθευτήκαμε το 2006. Συνεπώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πρόβλεψη που να διασφαλίζει την κάλυψη του πληθυσμού, παρ’ όλο που οι δηλώσεις των ειδικών του υπουργείου Υγείας έκαναν τους πολίτες να σπεύσουν στα φαρμακεία».
Μόνο στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα πωλήθηκαν 1.500 εμβόλια, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τα 27!
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με έγγραφό του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ζητά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα «ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά».
Πάντως, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στα τέλη του Αυγούστου θα φτάσουν στη χώρα 100.000- 150.000 εμβόλια. Παράλληλα, έχει αρχίσει μέσω του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) αναζήτηση διαθέσιμων παρτίδων στις λοιπές χώρες, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι σχεδόν αδύνατον, λόγω της πανδημίας, να δηλώσει κάποιο κράτος περίσσευμα. «Η παρασκευή εμβολίων προγραμματίζεται συνήθως έναν χρόνο πριν και σπάνια μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία, επομένως ακόμη κι αν η χώρα παραγγείλει επιπλέον δόσεις, είναι αμφίβολο αν θα τις λάβει. Γι’ αυτό η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση διαφορετικά δεν θα φτάσουν για την κάλυψη του πληθυσμού» προσθέτει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Πηγή: Τα Νέα |
|